Terrori-iskun jälkeen: Ruotsi pelkää uusia tekoja ja yhteiskunnan sulkeutumista

Ulkomaat 15.12.2010 08:43

Ruotsissa puhutaan nyt valvonnan lisäämisestä ja demokratiasta sekä järjestäytyneestä terrorismistakin.

Poliisi partioi Tukholman rautatieasemalla tiistaina 14. joulukuuta. Kuva Pontus Lundahl / AP / Lehtikuva.

Tänään keskiviikkona Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo luovuttaa hallitukselle raportin, jossa etukäteistietojen mukaan kerrotaan, että Ruotsissa on lähes 200 radikalismista kiinnostunutta henkilöä. Heistä noin 70-80 prosenttia kuulunee johonkin väkivaltaa kannattavaan järjestöön. Ruotsin Islamseurakuntien puheenjohtaja Abd al Haqq Kielan sanoo Dagens Nyheterissä, että nuorten kanssa on käytävä keskustelua radikalisoitumisen ehkäisemiseksi.

Lauantaisen pommi-iskun motiiveiksi tekijä kertoi ruotsalaisjoukkojen läsnäolon Irakissa ja Afganistanissa sekä profeetta Muhammedia karrikoivien pilapiirrosten julkaisemisen. Islamologi Jan Hjärpen arvioi Svenska Dagbladetissa, että kyseessä on ennen kaikkea henkilökohtainen tragedia. Taimour Abdulwahab, 28, oli työtön perheellinen nuori mies, joka löysi tarkoituksen elämälleen – ja kuolemalleen – ideologiasta. Hänellä uskotaan olleen yhteyksiä Hizb-ut-Tahrir -nimiseen järjestöön, mutta toimineen lauantaina yksin.

Yhteiskunnallinen keskustelu käy kuumana

Tänään keskiviikkona parlamentissa käydään keskustelua Ruotsin armeijan läsnäolon jatkumisesta Afganistanissa. Ulko- ja turvallisuusvaliokunta odottaa parlamentin hyväksyvän hallituksen esityksen, jonka mukaan joukot saisivat ensi vuonna uuden mandaatin.

Maahanmuuttoa vastustava Ruotsidemokraattien puolue vaatii parlamentaarista keskustelua myös islamistien väkivaltaisuudesta, mutta muut puolueet eivät ole siitä innostuneet. Sosiaalidemokraattinen puolue on kääntymässä tukemaan FRA-lakiuudistusta, joka takaisi Säpolle lisää oikeuksia viestiliikenteen seuraamiseen.

Terroriteon arvellaan vaikuttavan poliittiseen keskusteluun. Suomen Tukholman suurlähetystön kakkosmies ministeri Juha Markkanen kannattaa kuitenkin pääministeri Fredrik Reinfeldtin rauhallista suhtautumista:

”Reinfeldtin viesti on mielestäni ollut hyvä ja looginen. Demokratian pitää pystyä puolustamaan itseään, sillä haluamme säilyttää sen”, Juha Markkanen sanoo.

Ruotsin lehdistössä maata arvostellaan varautumattomuudesta tekoihin, mutta Ruotsista ei silti haluta valvontayhteiskuntaa. Vaikka riski terroriteoista onkin olemassa, pahempaa olisi mukaan kaikkialle tunkeva valvonta ja yksityisyyden loukkaukset.

”On myös muistettava, että Ruotsi on ollut kaikille avoin kansakunta vuosikymmenien ajan. Se on tuonut dynamiikkaa Ruotsin talouteen”, Markkanen sanoo.

”Ilmapiirissä uusia sävyjä”

Ministeri Markkanen arvelee yleisen ilmapiirin saaneen Skandinaviassa viime vuosikymmeninä uusia sävyjä. Myös Ruotsidemokraattien valinta valtiopäiville osoitti Markkasen mukaan, että ”kansankodissa” on nykyään monenlaisia mielipiteitä.

Markkanen arvelee, että nykyään Pohjolassakin täytyy varautua kaikkeen. Ruotsin turvallisuuspoliisi ei ole nostanut yleistä valmiustasoa lauantaisen tapahtuman takia, vaikka se teki niin lokakuussa. Silloin Säpo nosti kansallisen terroriuhkatason kakkosesta kolmoseen viisiportaisella asteikolla.

Euroopan poliisien yhteistyöelimen Europolin julkaisun mukaan islamistien terroriteot kattavat alle puoli prosenttia Euroopassa tehdyistä terrori-iskuista. Terroritekojen suunnittelusta epäiltyjä ja pidätettyjä on kuitenkin enemmän, mikä Europolin mukaan osoittaa radikaalien aktivoitumista Euroopassa. Selvityksen mukaan EU-maat, joilla on sotilaallisia panostuksia Irakissa ja Afganistanissa, uhkaavat tulla islamististen hyökkäysten kohteeksi.

Suomen suurlähetystön ministeri Markkanen ei halua spekuloida, oliko Tukholman isku kannanotto Ruotsin politiikkaa kohtaan laajemmin.

”Olemme seuranneet tilannetta tarkasti ja luonnollisesti päivystäneet täällä lähetystössäkin. Suomen ulkoministeriötä on pidetty ajan tasalla. Raportoimme lisää ajan myötä”, Markkanen sanoo.

Ruotsin matkustustiedotteeseen on päivitetty tieto, että poliisi on lisännnyt näkyvyyttään ydinkeskustassa loppiaiseen saakka.

Pelko asenteiden muuttumisesta

Pelko muukalaisvihan kasvusta on herännyt yksityishenkilöiden mielissä. Bryggargatan, jolla toinen Tukholman lauantaisista räjähdyksistä tapahtui ja jolla tekijä sai surmansa, on siivottu, mutta lähistöllä sijaitsevassa ravintolassa tapahtumaa ei ole unohdettu.

Libanonista kotoisin oleva Houkayem sanoo tulevansa nykyään töihin sekavin tuntein. Hän pelkää, että viha kohdistetaan kaikkiin ulkomaalaisiin:

”Tiedän kyllä, että ruotsalaiset ovat rauhallisia, mutta pelkään, että heidän asenteensa muuttuvat.”