Taudit Burman seuraava katastrofi

Ulkomaat 15.5.2008 11:06

Liian vähän ja liian hitaasti, varoittavat järjestöt Burman avustusoperaatiosta.burmalaismies kuljettaa kanoja pyörällä
Ruokahuollon on toimittava myös poikkeusoloissa. Burmalaismies kuljettaa kanoja polkupyörällään.

Teksti Katri Merikallio
Kuva AP / LK

”Silmäni ovat nähneet Aasian tsunamin ja Kashmirin maanjäristyksen jäljet, mutta se mitä nyt näin, oli musertavaa. Luonto järjesti kuoleman orgiat”, kuvailee Caritas-järjestön avustustyöntekijä tilannetta Irrawaddy-joella maanantaina, kymmenen päivää katastrofin jälkeen.

Ihmisten ja eläinten ruumiit kelluvat edelleen vedessä. Kylien naiset kertoivat työntekijälle, kuinka aallot veivät heidän vauvansa.

”Haju on kammottava, ja kylissä ihmiset näkevät nälkää”, työntekijä kuvailee järjestön tiedotteessa.

YK arvioi, että yhdeksän uhria kymmenestä on yhä vailla perustarvikkeita.
Burman juntta sanoo kyllä avulle, mutta ei auttajille. YK:n katastrofiasiantuntijoilla ei ole maahan asiaa.

Suomen Bangkokin-suurlähettiläs Lars Backström vieraili alueella alkuviikosta ja tapasi hallituksen ministereitä.

”Ei asenteessa ole näkyvissä muutosta. YK on heidän silmissään epäluotettava kumppani. Operaatio halutaan pitää pelkästään burmalaisissa käsissä”, Backström sanoo.

Backström näki Rangoonin kaduilla sotilaita raivaamassa kaatuneita puita ja hänen tietonsa mukaan armeija toimittaa apua vapaaehtoisten kanssa katastrofialueelle. Armeijan tiesulut pitävät huolen, että ulkomaalaisia ei sinne pääse.

Epidemiat uhkaavat

Pahin saattaa olla vasta edessä. Punaisen Ristin terveydenhuollon asiantuntija Hannele Virtasella on pitkä kokemus juuri hirmumyrskyjen jäljiltä. Hänen mukaansa Burmassa on nyt poikkeuksellisen otollinen tilanne vakaville taudeille, kuten koleralle: ruumiit ja käymälöiden jätteet muhivat yhä seisovassa vedessä, jota mottiin jääneiden ihmisten on pakko juoda.

Avustusjärjestöt arvioivat alkuviikolla, että joka viides lapsi katastrofialueella kärsii jo ripulitaudeista. Punatautitapauksia on raportoitu jo laajalti.

”Erityisen kohtalokas se on lapsille, joista suuri osa on ollut jo ennestään aliravittuja”, Virtanen varoittaa.

Kolera- tai punatautiepidemian puhkeaminen alueella voisi olla tuhoisampaa kuin pyörremyrsky itse. Avustusjärjestö Oxfam on ennustanut, että terveyskatastrofi saattaisi nostaa uhriluvun jopa 1,5 miljoonaan.

Myös hyttysten levittämät malaria ja dengue-kuume muhivat seisovassa vedessä.

”Ihmisillä on myös paljon hoitamattomia vammoja ja haavoja, jotka tulehtuvat”, Virtanen varoittaa. Puhdas juomavesi on Virtasen mukaan kuitenkin kiireellisin.

Punainen Risti on luvannut toimittaa kaksi vedenpuhdistusyksikköä, mutta niistä kumpaakaan ei tiistaihin mennessä ollut saatu toimitettua maahan.

Evakuointi mahdotonta

Toisin kuin yleisesti on luultu, Burman hallitus varoitti ihmisiä radion välityksellä tulevasta pyörremyrskystä.

”Alue vain on niin matalaa ja tasaista, että mitään suojaa vyöryvältä vesimassalta ei ole”, sanoo Heikki Väätämöinen SPR: stä. Hän työskenteli Burmassa vuodet 2004-2006 kehittämässä maan katastrofivalmiutta ja tietää, että evakuoiminen alueen kylistä on lähes mahdotonta.

”Monista kylistä pääsee pois vain melomalla usean päivän, ja ihmiset kaikkialla maailmassa ovat haluttomia jättämään kotinsa myrskynkin uhatessa.”

Normaalioloissa matka Rangoonista esimerkiksi Labuttaan kestää Väätämöisen mukaan täyden päivän.

”Voin vain kuvitella, miten vaikeaa avun perille saamisen täytyy nyt olla.”

Lue lisää SK:sta 20/2008 (ilm. 16.5.2008)