Tallinna, rakastettuni

Ulkomaat 27.4.2007 13:51

Helsingissä asuva virolaispsykiatri järkyttyi mellakoiden raakuuksista.

Virolainen psykiatri Jaan Olari seisoo perjantaina kulmat kurtussa Helsingin Eteläsataman Makasiiniterminaalin etuoven edessä. Hän on lähdössä Aari-vaimonsa kanssa vajaan viikon reissulle Viroon, mutta perjantain vastainen yö toi tiedon Tallinnasta verisistä mellakoista ja apaattisen mielen.

”Tämä on vasta alkua. Tilanne on kytenyt pinnan alla jo pitkän aikaa. Tämä paise piti poistaa, mutta ajankohta on huonoin mahdollinen. Voiton päivänä 9. toukokuuta tulee varmasti levottomuuksia”, Olari lataa.

”Netistä kävin jo lukemassa, että mielenosoittajat ovat suunnitelleet kokoontumista Hirvepark-puistoon”, hän lisää.

55-vuotias Olari on selvästi järkyttynyt mellakoiden laajuudesta.

”Toivon, että syylliset saavat rangaistuksen. Sehän oli kuin sotatanner.”

Tartossa syntynyt Olari työskentelee Malmin psykiatrisella poliklinikalla erikoislääkärinä. Hän on asunut Helsingissä vuodesta 1991, Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien. Olari käy kotimaassaan useita kertoja vuodessa tapaamassa 86-vuotiasta äitiään.

”Tunnen Tallinnan hyvin. Olen pitänyt siellä aiemmin yksityisvastaanottoa. Kyllä minä eläkkeellä Viroon palaan silloin, kun siellä on jotain palaamisen arvoista.”

Olari kertoo seuraavansa kotonaan Malmilla aktiivisesti useita virolaisia tv-kanavia. Hänen mielestään Pronssisoturi-patsas piti siirtää, koska se edusti virolaisille miehittämistä.

”Venäläiset tuntevat, että heitä on loukattu. Toisin kuin Suomi, olemme sekä EU:n että Naton jäsen, mutta tästä tulee varmasti Venäjän puolelta sanktioita. Olen silti varma, ettei Viro halua mitään hankaluuksia Venäjän kanssa”, Olari luonnehtii.

Hänen vieressään elämänkumppani pudottaa savukkeen asvalttiin ja tallaa natsan kengänpohjallaan.

”Eivätkö venäläiset tajua, että me olimme 50 vuotta toisen luokan kansalaisia? Sitten itsenäistyimme, mutta vasta nyt venäläiset näyttävät todellisen suhtautumisensa virolaisiin”, Olari sanoo.

Olari uskoo, ettei Pronssisoturin sijainnilla ole virolaisista kaikkein vanhimmille sukupolville kovinkaan suurta merkitystä.

”Nuoremmille ihmisille, sanotaan 20-30-vuotiaille, jotka ovat altistuneet propagandalle, se on ongelma. He eivät ymmärrä historiasta mitään.”

Teksti Maunu Anhava (STT)