Täällä parlamentti hyväksyi homoliitot yksimielisesti – ”Voi olla ylpeä”

Grönlannissa ihmiset nähdään yksilöinä, ei stereotyyppisten käsitysten kautta, sanoo vähemmistöaktiivi.
Ulkomaat 7.6.2015 21:30
Juha Mäkinen
Sateenkaarilippuja. Arkistokuva. © Teemu Salonen / Lehtikuva

NUUK, GRÖNLANTI – Seksuaalivähemmistöjen oikeudet nytkähtivät toukokuun lopulla askeleen eteenpäin, kun Grönlannin parlamentti äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Merkittävää päätöksessä on, että se syntyi luvuin 27–0. Toisin kuin esimerkiksi Suomessa, yksikään lainsäätäjä ei siis katsonut aiheelliseksi vastustaa lakimuutosta.

”Ainakin tämänhetkiset päättäjämme tukevat tasa-arvoa. Se on merkittävä asia, josta voi olla ylpeä”, toteaa sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavassa Qaamaneq-järjestössä toimiva Ivalu Rosing.

”Grönlanti on pieni ja varsin tiivis yhteiskunta. Se tarkoittaa, että jokainen tuntee aina henkilökohtaisesti jonkun sukupuolivähemmistöjen edustajan. Täällä ihmiset nähdään ensisijaisesti yksilöinä, ei stereotyyppisten käsitysten kautta”, Rosing pohtii.

Asian saamaa hyväksyntää kuvastaa osaltaan Mads Peter Grønvoldin tapaus.

Viime syksyn parlamenttivaaleissa ehdolla ollut Grønvold vastusti homoliittoja Raamattuun vedoten. Hänen lausuntoaan kritisoitiin paljon, ja Partii Naleraq -puolue veti Grønvoldin pois tv:n vaaliväittelystä. Lopulta Grønvold luopui ehdokkuudestaan, tosin terveyssyihin vedoten.

Rosing arvelee, että sateenkaariväen viime vuosina saama myönteinen näkyvyys on saanut  päättäjät myötämielisiksi. Pääkaupunki Nuukissa on järjestetty pride-paraati vuodesta 2010 lähtien.

 

Grönlannin sukupuolivähemmistöillä on myös omat näkyvät julkkiksensa.

Drag-kuningatar Nuka Bisgaardista kertova dokumenttielokuva Eskimo Diva on kevään mittaan kiertänyt Grönlannin asutuskeskuksia.

Tanskassa opiskeleva 25-vuotias Niviaq Korneliussen puolestaan julkaisi alkuvuodesta esikoisromaaninsa HOMO Sapienne, joka kuvaa homojen ja lesbojen elämää Grönlannissa. Teos on ehdolla Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Grönlannissa oli jo entuudestaan mahdollista rekisteröidä parisuhteensa, mutta uusi laki takaa samaa sukupuolta oleville pareille kirkollisen vihkimisen. Grönlannin piispa Sofie Petersen kannatti lakia, mutta totesi, että yksittäisillä papeilla pitää olla oikeus kieltäytyä vihkimästä homopareja.

Grönlannin avioliittolaki täytyy vielä kierrättää Tanskan parlamentin kautta, mutta se on pelkkä muodollisuus. Tanska hyväksyi vastaavan lain vuonna 2012. Tanskan omat parlamenttivaalit kuitenkin viivästyttävät asian käsittelyä syksyyn.

Grönlannissa asuu noin 58 000 ihmistä.