Täällä miehistä tuli jumalia – nyt salaperäisten hallitsijoiden hauta on löytynyt

Ulkomaat 4.8.2010 12:29
Arkeologit löysivät Teotihuacánista tunnelin, jonka uskotaan vievän merkittävien hautalöytöjen äärelle. Kuva Alexandre Meneghini / AP / Lehtikuva.

Intiaanien aikanaan rakentamasta Teotihuacánista on jälleen paljastunut uusi löydös, vaikka alueella on tehty kaivauksia lähes sadan vuoden ajan.

Muinaiskaupungin raunioiden alta ilmestyi pitkä tunneli, jonka päästä tutkijat uskovat löytävänsä jokaisen arkeologin unelman: hallitsijoiden hautoja vuosisatojen takaa.

Tähän mennessä arkeologit eivät ole koskaan onnistuneet löytämään Teotihuacánista yhdenkään monarkin kuvaa saati hautapaikkaa. Tämä puute on erottanut ikivanhan metropolin silloisen Latinalaisen Amerikan muista kulttuureista, joissa hallitsijat tavattiin korottaa jumalan asemaan. Nimi Teotihuacán on vuosisatoja myöhemmin kukoistaneiden asteekkien antama, ja merkitsee ”Kaupunkia, jossa miehistä tuli jumalia”.

Arkeologit alkoivat aavistella salaperäisen tunnelin olemassa oloa vuonna 2003, jolloin hurjat rankkasateet saivat maan vajoamaan Quetzalcoatlin temppelin edustalla. Kaivaukset alkoivat viime vuonna. Kahdeksan kuukauden työn jälkeen 12 metrin syyvydestä paljastui tunnelin katto. Tutkijat laskivat neljän metrin levyiseen käytävään pienen kameran. Se näytti ensivilauksen tilasta, joka oli sinetöity umpeen noin vuonna 200.

”Uskon, että tunneli on keskeinen elementti, jonka ympärille on rakennettu jonkinlainen seremoniallinen tila”, sanoo arkeologi Sergio Gomez. ”Tämä paikka on ollut äärimmäisen pyhä.”

Valtavasti uhrilahjoja

Kameran kuvista näkyi, että tunneli jatkui yli kolmekymmentä metriä ennen kuin seinä tai jonkinlainen kumpare tukki sen. Tutkijat selvittivät maan alla toimimaan kykenevän skannerin avulla, että tunneli jatkuu vielä esteen jälkeen ja päättyy noin kymmenen metrin mittaiseen kammioon. Huone sijaitsee lähes suoraan Quetzalcoatlin temppelin alapuolella, ja sen molemmilla puolilla on kaksi pienempää kammiota.

Gomezin mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että tunnelin päässä lepää hallitsija tai useampikin. Sinetöimishetkellä tunneliin on viskelty suuret määrät erilaisia uhrilahjoja: yhteensä noin 50000 jadesta, kivestä, näkinkengistä ja savesta valmistettua esinettä. Lisää toivoa antaa tunnelin ja kammioiden harkittu sijoittelu.

Varmuutta tutkijat eivät kuitenkaan saa. Ensin on jaksettava kaivaa vielä pari kuukautta, jotta tunneliin ja kammioihin voidaan laskea muutakin kuin kamera.

Lähde ABC News