Täällä käydään kolmas maailmansota

Amerikkalaisten asiantuntijoiden kirjassa suurvaltasota laajenee avaruuteen ja kyberympäristöön.
Ulkomaat 26.9.2015 18:30
Jarno Limnéll
Yhdysvallat esitteli ohjuspuolustusjärjestelmäänsä kuuluvaa koekäytössä olevaa miehittämätöntä ilmalaivaa medialle joulukuussa 2014. © Patrick Semansky / AP / LEHTIKUVA

Ghost Fleet -kirja on nostattanut Yhdysvalloissa keskustelun siitä, onko maa liian riippuvainen Kiinassa valmistetusta teknologiasta, kirjoittaa sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll Kanava-lehdessä 6/2015. Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaan.

 

Albert Einstein totesi aikanaan, että ”en tiedä millä aseilla kolmas maailmansota soditaan, mutta neljäs maailmansota tullaan sotimaan kepeillä ja kivillä”.

Pohdinnat kolmannesta maailmansodasta alkoivat todennäköisesti pian toisen maailmansodan jälkeen, ja pohdintaa on nyt kestänyt 70 vuotta. Tämä ihmiskunnan historiassa suhteellisen pitkä maailmansodaton jakso ei kuitenkaan ole merkinnyt pysyvää rauhantilaa, sillä tälläkin hetkellä maailmassa on käynnissä kymmeniä pienempiä sotia ja konflikteja.

Ajatus maailmansodasta, sotilaallisesta ja väkivaltaisesta yhteenotosta vähintään kahden mantereen ja kymmenen maan välillä, tuntuu kaukaiselta. Ymmärrämme, että sellaista hävitystä, kärsimystä tai kuolemaa ei halua kukaan. Haluamme uskoa, että olemme oppineet menneestä.