Syövällä on oma dna

Verinäytteitä menossa dna -eristysprosessissa THL-laitoksessa
Helsingissä 6. huhtikuuta 2011. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Kymmenisen vuotta sitten ihmisen dna:n emäsjärjestys saatiin luettua ensi kerran. Ihmisen genomin selvittäminen oli 1990-luvun tieteellisiä suurhankkeita, mutta viime vuosina dna:n analysoiminen on tullut yhä halvemmaksi ja helpommaksi.

Entistä nopeammilla, pienemmillä ja tehokkaammilla analyysilaitteilla voi lukea ihmisen terveiden solujen ohella myös syöpäsolujen dna:ta. Syövässähän on kyse soluun kertyvistä mutaatioista, jotka saavat sen lisääntymään holtittomasti.

Esimerkiksi Washingtonin yliopiston genomitutkimuskeskuksessa on analysoitu satojen potilaiden terveiden kudoksien ja syöpäkasvaimien dna:ta, ja tunnistettu kymmeniä tuhansia mutaatioita. Osa näistä löydöistä johtaa uusiin syöpähoitoihin, osa vie syöpätutkimusta eteenpäin.

Syövän genomiikka on yksi Technology Review -lehden listaamista kymmenestä uudesta teknologiasta, jotka muuttavat eniten ihmisten elämää.

Suurimmat haasteet syövän genomiikassa ovat syöpämutaatioiden erottaminen dna-analyysissä syntyvistä virheistä ja syöpään johtavien mutaatioiden erottaminen harmittomista.