Suurlähettiläs: Romania liittyy pian Schengen-alueeseen

Ulkomaat 2.10.2011 13:01
Romanian ja Moldovan rajavyöhykeRomanian ja Moldovan rajasta tulee Schengen-alueen uusi itäraja maaliskuussa, jos Romanian ja Bulgarian toiveet toteutuvat. Kuva Bogdan Cristel / Reuters. Lehtikuva.

”Uskon, että Romania ja Bulgaria liittyvät hyvin pian Schengen-alueeseen”, sanoo Romanian Suomen-suurlähettiläs Catalin Avramescu. Romanian ja Bulgarian jäsenyys kaatui Suomen ja Hollannin vastustukseen 22. syyskuuta: ”Laajentumispäätös ainoastaan lykkääntyi”, hän korostaa.

Schengen-alueeseen kuuluu 25 maata. Suomea ja Hollantia lukuun ottamatta muut olisivat toivottaneet Romanian ja Bulgarian tervetulleiksi järjestelmään, jonka tarkoituksena on helpottaa ihmisten kulkemista rajojen yli. Schengen-mailla on yhtenäinen, valvottu ulkoraja, mutta jäsenmaiden välisillä rajoilla ei ole tiukkaa passi- tai muuta valvontaa.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mukaan Suomi pelkää, että Romanian ja Bulgarian rajaviranomaiset ovat lahjottavissa. Hänestä Schengen-jäsenyys edellyttää tehokasta korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa sekä oikeuslaitoksen kehittämistä.

”Romania on käyttänyt suuria summia rajavalvonnan tehostamiseen, ja kaikki EU-asiantuntijoiden tekemät arviot osoittavat, että siihen voi luottaa. Useimmat EU-maat yhtyvät näkemykseen. Toivon, että myös suomalaiset ystävämme luottaisivat hyvään tahtoomme”, suurlähettiläs muotoilee korostetun kohteliaasti: ”Romanian jäsenyys pikemmin lisää kuin vähentää alueen turvallisuutta.”

”Voisi sujua paremminkin”

Suurlähettiläs Avramescu korostaa, että Suomella ja Romanialla, EU-kumppaneilla, on ystävälliset suhteet. ”Siitä huolimatta yhteistyö voisi toki sujua paremminkin.”

Hän kehuu maiden välisen kaupan lisääntymistä, eikä usko suomalaistuotteiden joutuvan boikottiin.

”Nokian kaltaiset yhtiöt ovat meille tärkeitä”, hän viittaa Romanian Cluj-Napocassa sijaitsevaan Nokian tehtaaseen.

On epäilty, että Suomen hallituksen tiukkuus olisi johtunut perussuomalaisten pelosta ja kansalaisten kyllästymisestä Romaniasta tulleisiin kerjäläisiin. Avramescu ei usko peiteltyihin motiiveihin.

”Olen oppinut pitämään suomalaisia luotettavina ihmisinä. He tarkoittavat sitä, mitä sanovat”, toteaa diplomaatti, joka oli ennen suurlähettiläspestiään pari vuotta tutkijana Helsingin yliopistossa.