Suomi tuuletti nousuaan lehdistönvapauslistalla – Samaan aikaan monen muun EU-maan kurssi kulkee päinvastaiseen suuntaan

Heikoimmin EU-maista sijoittui Bulgaria. Sen edelle nousi maita kuten Kuwait ja Angola.
Ulkomaat 26.4.2019 16:31

Kun Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisi vuotuisen raporttinsa maailman lehdistönvapauden tilasta 18. huhtikuuta, Suomessa otsikoihin nousi ennen kaikkea maamme parantunut sijoitus.  Vähemmälle huomiolle jäi se, että useampi EU-maa on matkalla päinvastaiseen suuntaan.

Erityisesti raportti nostaa esiin Bulgarian, joka on 180 maan listauksessa sijalla 111. Jopa Kuwaitin ja Angolan kaltaiset valtiot sijoittuvat Bulgarian edelle.

Bulgarian romahdus johtuu maassa rehottavasta korruptiosta ja tavasta, jolla ilmiötä tutkivia journalisteja kohdellaan. Lahjontaa ja EU-tukirahojen väärinkäytöksiä tutkineita toimittajia on pidätetty ja lisäksi viranomaiset pyrkivät häiritsemään heidän työtään mahdollisimman paljon.

Muista EU-maista Unkari, jonka pääministeri Viktor Orbán on tarmokkaasti kitkenyt maasta riippumatonta mediaa, on nyt rankattu numerolle 87.

Malta taas putosi edellisvuoteen verrattuna 12 pykälää ja päätyi sijalle 77.

Maltan sijoitusta selittää osaltaan maan hallituksen haluttomuus käynnistää puolueetonta tutkimusta lokakuussa 2017 autoonsa räjäytetyn toimittajan Daphne Caruana Galizian murhasta.

Galizia kirjoitti äärimmäisen suositussa blogissaan erityisesti saarivaltiossa rehottavasta poliittisesta korruptiosta sekä nettipelifirmojen roolista maltalaisten pankkien rahanpesussa.

 

Listalla pudonneet maat ovat yleisesti valtioita, jotka muuteknin polkevat demokratiaa.

Sijalle 148 sijoittuneessa Venezuelassa journalistien mielivaltaiset pidätykset ja pahoinpitelyt ovat lisääntyneet sitä mukaa kun maan poliittinen kriisi on pahentunut.

Venäjä on onnistunut putoamaan jo Venezuelankin taakse sijalle 149. Maan lehdistönvapauden syöksykierre todennäköisesti vain jatkuu, kun Kreml ryhtyy soveltamaan uusia lakejaan internetin kuristamiseksi yhä tiukempaan valtion kontrolliin.

Pelottavaa esimerkkiä tästä näyttää jo Kiina, jonka kommunistisen puolueen kontrolloima media ja internetin suuri palomuuri ovat pudottaneet listan neljänneksi viimeiseksi sijalle 177. Kiinan alapuolella ovat ainoastaan Eritrea, Pohjois-Korea ja Turkmenistan.

Raportissa viitataan myös saudiarabialaisen toimittajan Jamal Kashoggin kohtaloon ja muistutetaan, että toimittajien kohtelun raakuudella ei näytä joissakin maissa olevan minkäänlaisia rajoituksia. Saudi-Arabia on raportissa seitsemänneksi viimeisenä sijalla 173.

Raportin mukaan lehdistönvapautta rajoittavat paitsi autoritääriset vallanpitäjät, myös esimerkiksi toimittajia murhaava järjestäytynyt rikollisuus. Tästä hyvä esimerkki on listan sijalta 144 löytyvä Meksiko.

Moni niin sanotun kolmannen maailman maa kuitenkin myös kohensi sijoitustaan. Esimerkiksi Etiopia nousi listalla 40 pykälää sijalle 110 ja Gambia 30 pykälää sijalle 92.

Yleiskuvaltaan raporttia voi kuitenkin luonnehtia karuksi. Vain neljäsosassa listalla olevista maista lehdistön vapautta luonnehditaan hyväksi.