Suomi ja Norja pähkäilevät sotilaiden saunaoluita Afganistanissa

SK:n toimitus
Ulkomaat 8.4.2009 12:33

Pohjoismaiset rauhanturvaajat ovat joutuneet Afganistanissa erikoisen ongelman eteen: mitä tehdä saunakaljoille?

Kysymys nousi pintaan norjalaisten tukikohdassa Camp Nidarosissa, jonne lähiaikoina siirtyy muutaman kymmenen suomalaisen rauhanturvaajan joukko.

Mazar-i-Sharifissa sijaitsevassa Nidarosissa vallitsee alkoholin suhteen nollatoleranssi, mutta suomalaiset haluaisivat pitää kiinni vanhasta säännöstään, jonka mukaan rauhanturvaaja saa nauttia päivässä kaksi olutta edellyttäen että hän ei ole palveluksessa.

Norjalaiset eivät tätä hyväksy.

Maavoimien esikunnan mukaan upseerit Afganistanissa ovat jo käyneet keskusteluja kantojen yhteensovittamisesta, mutta päätöstä ei vielä ole tehty.

”On muistettava, että Suomella ja Norjalla oli 2000-luvun puolivälissä Maimanassa yhteinen tukikohta, ja siellä vallitsi nollatoleranssi. Meillä on siitä hyviä kokemuksia”, kertoo maavoimien tiedotuspäällikkö Lauri Inna.

Jupakkaa pidetään koko operaation kannalta marginaalisena, joskaan ei tyyten merkityksettömänä. Sääntöjen muutos vaikka vain tältä osin tarkoittaisi samalla laajempien toimintavaltuuksien ja vastuiden muutoksia.

Yksi seikka ei kuitenkaan ole muuttumassa, sillä suomalaiset aikovat ensi töikseen pystyttää Nidarosiin saunan.

Teksti STT

Keskustelu

Itse olen ainakin sitä mieltä, että sotilaat voivat luopua kaljoistaan. Kerkeäähän sitä sitten koti-Suomessa taas tissutella, miksi ylläpitää tapaa palveluksen aikanakin? Tietysti ymmärrän, että rauhanturvaajien ajasta koitetaan tehdä mahdollisimman mukavaa, mutta eihän kyseessä kuitenkaan ole mikään lomamatka.

Jo aikoja sitten Ruotsi-Suomen sotilaille piti maksaa palkkaa niin paljon, että he voivat ostaa olutta etteivät joisi vettä ja siten syöksyisi sairauteen ja voimattomuuteen. Sama pätee rauhanturvaajiinkin, joten tässä asiassa norjalaiset ovat turhia nipottajia. Toisaalta heidän kantaansa on ymmärrettävä sillä heillä on tapana rökälehtiä kännipäissään joskaan siinä eivät ruotsalaisille pärjää alkuunkaan. Menneinä vuosikymmeninä rauhaa turvanneena olen sitä mieltä, että saunaoluet on noissa oloissa vain kohtuullinen virkistys. No, ei oluen puutteeseenkaan kukaan ole kuollut mutta vettä juomalla on monelle käynyt vanhanaikaisesti.

Hymy nousi huulille tätä juttua lukiessa :) Tikusta asiaa! Mahtaako yksi tai kaksi saunakaljaa todella vaikuttaa niin kovasti, että se pitää kieltää?

Toki suomalainen alkoholikulttuuri poikkaa Afganistanilaisesta huomattavasti. Kuitenkin kyseiset oluet olisi tarkoitus nauttia tukikohdan suojissa, joten vähän kyllä huvittaa tämä nihkeily.

Jopas on norjalaisilla pipo piukassa. Siellä on varmasti kovat olot muutenkin. Tämmöinen nipotus on turhaa. Onneksi miehet saavat edes sauna.