Suomalainen rauhanturvaaja kuoli Afganistanissa

Ulkomaat 23.5.2007 13:07

Suomalainen rauhanturvaaja on kuollut aamulla Pohjois-Afganistanissa Maimanassa tehdyssä pommi-iskussa. Suomalainen oli jalkapartiossa norjalaisten rauhanturvaajien kanssa, kun tienvarressa räjähti pommi. Puolustusvoimien mukaan partiossa oli toinenkin suomalainen, joka ei kuitenkaan haavoittunut räjähdyksessä.

Suomalainen kuoli vammoihinsa noin tunti iskun jälkeen. Kolme mukana ollutta norjalaista rauhanturvaajaa haavoittui.

Saksalaiset siirsivät kuolleen rauhanturvaajan Kabuliin, josta järjestetään myöhemmin kuljetus Suomeen.

Norjalaisen uutistoimisto NTB:n mukaan pommi oli kotitekoinen. Afganistanilaistietojen mukaan se saattoi olla kauko-ohjattu.

Pommi räjähti noin kello yhdeksältä aamulla Suomen aikaa, kun jalkapartio oli suojaamassa Isaf-operaation sairaalan henkilökuntaa. Räjähdys tapahtui noin 100 metrin päässä tukikohdasta.

Kaatunut suomalainen oli osa suomalaista turvaryhmää, jonka tehtävänä on suojata Maimanan alueellisen jälleenrakennusjoukon siviiliasiantuntijoita. Turvaryhmän jäsenet ovat aseistautuneita ja heillä on varustuksena raskas luotiliivi sekä komposiittikypärä.

Afganistanissa on nyt noin sata suomalaista rauhanturvaajaa, joista Maimanassa vajaat 30.

Tieto kuolemasta otettiin surulla vastaan Suomessa. Presidentti Tarja Halonen ja puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) esittivät surunvalittelunsa kaatuneen rauhanturvaajan omaisille ja ystäville. Eduskunnan 100-vuotisjuhlaistunto vietti hiljaisen hetken rauhanturvaajan muistoksi.

Myös sisäasiainministeri Anne Holmlund (kok.) esitti surunvalittelunsa. Kuollut rauhanturvaaja työskenteli siviilissä sisäasianhallinnon palveluksessa.

(STT–NTB–Reuters)