Suomalainen presidenttiehdokas aikoo palauttaa rauhan Somalimaahan

Ulkomaat 26.6.2010 08:00
Somalimaa Yli kymmenentuhatta ihmistä osallistui Faisal Ali Waraben vaalitilaisuuteen Hargeisassa viime viikolla. Kuvat Kaisa Rautaheimo.

”Faisal voittaa, Faisal voittaa!”

”Rayalen aika on ohi!”

Tuhannet ihmiset tungeksivat itsenäisyyden aukiolla Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa. He ovat tulleet autoilla, busseilla ja kävellen kuulemaan presidenttiehdokkaansa Faisal Ali Waraben puhetta.

Kampanjatilaisuus on afrikkalaiseen tyyliin koko kansan karnevaali, joka kestää aamusta iltaan. Meteli on korvia huumaava. Autojen torvet soivat, musiikki pauhaa ja kannattajat huutavat ehdokastaan tukevia iskulauseita.

Huuto yltyy, kun Faisal astuu lavalle.

”Tervetuloa kaikille! Kiitos, että olette tulleet paikalle”, hän huutaa mikrofoniin.

Moskovasta Leppävaaraan

Faisal Ali Warabe

Somalimaan presidentinvaalit ovat suomalaisittain poikkeuksellisen kiinnostavat, sillä Faisal on Suomen kansalainen. Hänen oikean nimensä on Faisal Ali Farah, mutta hän käyttää synnyinmaassaan isänsä lempinimeä Warabe, joka tarkoittaa hyeenaa.

Somalimaata ei pidä sekoittaa sekasortoiseen Somaliaan, jossa on taisteltu jo parikymmentä vuotta. Pohjoinen Somalimaa kuului siirtomaa-aikana Britannialle ja eteläinen Italialle. Maat itsenäistyivät 1960 ja yhdistyivät Somaliaksi, josta piti tulla kehittyvä afrikkalainen demokratia.

Mutta toisin kävi. Somaliasta tuli sosialistinen sotilasdiktatuuri, joka kuului Neuvostoliiton leiriin.

Somalian tilanne kiristyi 1980-luvun lopulla, kun Pohjois-Somalian eli nykyisen Somalimaan suurin klaani Isaak ryhtyi kapinoimaan diktaattori Siad Barren hallintoa vastaan. Barre vastasi kovilla otteilla ja pommitti alueen kaupungit maan tasalle. Kymmenettuhannet kuolivat ja puoli miljoonaa pakeni maasta. Sen jälkeen Barre syrjäytettiin ja sisällissota levisi kaikkialle Somaliaan.

Faisal pakeni perheineen 1990 Moskovan kautta Suomeen. He päätyivät Porvoon vastaanottokeskukseen ja sieltä Espoon Leppävaaraan, missä heillä on yhä asunto.

”Vaimoni on nyt käymässä täällä, mutta hän asuu yhä Leppävaarassa. Poikani palvelee Suomen armeijassa”, Faisal kertoo, kun tapaamme vaalitilaisuuden jälkeen hargeisalaisessa hotellissa.

Faisal ei puhu kunnolla suomea, mutta Suomessa vietetyt vuodet ovat vaikuttaneet voimakkaasti hänen poliittiseen ajatteluunsa. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa sosiaalipolitiikkaa 1996-2001 ja perusti Suomen sosialidemokraattisen puolueen sisälle somalien puolueosaston, joka toimii edelleen. Hän sai Suomen kansalaisuuden 1999.

Somalimaassa Faisal edustaa oppositiossa olevaa Oikeus- ja hyvinvointipuoluetta (UCID), joka kannattaa pohjoismaista hyvinvointimallia. Faisalin mukaan puolueen idea syntyi kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä.

”Järjestimme siellä sisällissodan aikana seminaarin ja päätimme, että Somalimaa täytyy demokratisoida ja modernisoida”, hän sanoo.

UCID on paluumuuttajien puolue. Se yrittää nostaa maan johtoon uusia ihmisiä, jotka ovat nähneet maailmaa.

Faisal lupaa kannattajilleen rauhaa, työtä ja toimeentuloa. ”Meidän on taisteltava köyhyyttä vastaan”, hän sanoo.
”Jopa 80 prosenttia somalimaalaisista elää köyhyysrajan alapuolella, eikä hallitus tee mitään asian korjaamiseksi.”

Faisal on presidenttiehdokkaana toista kertaa. Edellisissä vaaleissa hän pilasi mahdollisuutensa radikaaleilla puheillaan. Hän lupasi kitkeä Somalimaasta suositun khat-huumeen, jota valtaosa miehistä pureksii aamusta iltaan. Hän suututti myös uskonnolliset konservatiivit vaatimalla naisille sananvaltaa politiikassa.

Tällä kertaa Faisal on valinnut sanansa huolellisemmin laajentaakseen kannatustaan. Hän vakuuttaa kuitenkin pitävänsä kiinni periaatteistaan – hän lupaa lisätä naisten vaikutusvaltaa yhteiskunnassa ja antaa heille viisi ministeripaikkaa, jos hän voittaa vaalit.

Terrorismin uhka

Somalimaassa on ollut rauha jo 14 vuotta, mutta Etelä-Somaliassa riehuva sota ja jatkuva pakolaisvirta jarruttavat taloudellista kehitystä. Toinen ongelma on se, että kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Somalimaan itsenäisyyttä. Faisalin mielestä Somalimaa täyttää kaikki itsenäisen valtion tunnusmerkit, vaikka sillä onkin rajakiistoja Somaliaan kuuluvan itsehallinnollisen merirosvomaakunnan, Puntlandin kanssa.

Presidentinvaalit piti järjestää alunperin 2008, mutta niitä lykättiin useita kertoja levottomuuksien ja teknisten ongelmien takia. Taustalla oli myös presidentti Dahir Rayale Kahinin, 58, haluttomuus mittauttaa kannatustaan. Hän voitti edellisissä, vuoden 2003 vaaleissa vastaehdokkaansa, veteraanipoliitikko Ahmed Mohamed Silanyon vain 80 äänellä.

Silanyo on nytkin ehdokkaana, mutta Suomen Kuvalehden Hargeisan ja Buraon kaduilla tekemä pikakysely viittaa siihen, että Faisal voi yllättää ja nousta voittajaksi. Hän on varsinkin nuorten suosiossa.

Vaalit järjestetään 26. kesäkuuta. Silloin tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Somalimaa itsenäistyi Britannian alaisuudesta. Kampanja on sujunut toistaiseksi rauhallisesti, mutta tilanne on jännittynyt, sillä eteläistä Somaliaa hallitseva radikaali islamistiliike al-Shabab uhkaa sabotoida vaaleja.

Pari viikkoa sitten poliisi pidätti Buraossa 14-henkisen terroristiryhmän, joka suunnitteli pommi-iskua. Yhteenotossa kuoli yksi poliisi ja kaksi haavoittui. Pian sen jälkeen pidätettiin kaksi miestä ja kaksi naista, joiden autosta löytyi räjähdysaineita.

Viranomaiset suhtautuvat väkivallan uhkaan erittäin vakavasti. Maanteiden varsilla on tiesulkuja, ja kaikki kaupunkeihin saapuvat autot tutkitaan. Hotellien ulkopuolella on betoniesteitä ja kaikki vieraat tarkastetaan perusteellisesti.

”Al-Shababilla ei ole tilaa Somalimaassa”, Faisal vakuuttaa.