Stubb: Afganistan on EU:n tärkeimpiä ulkopoliittisia kysymyksiä

Silja Lanas Cavada
Ulkomaat 19.9.2009 09:45

EU-maiden sotilaita ei Alexander Stubbin mielestä voi nyt vähentää Afganistanista, mutta poliisivoimia tarvitaan yhä lisää.

Alexander StubbAlexander Stubb ehdottaa: Joka EU-maasta kolme poliisia lisää. Kuva Thierry Charlier / Lehtikuva

Afganistanin vaalien jälkeisestä tilanteesta keskusteltiin EU:n neuvostossa tiistaina. Neljä viikkoa vaalien jälkeen maa on vaalivilppiepäilyiden takia yhä ilman uutta presidenttiä.

”Vaalilautakunta on laskemassa ääniä uudestaan 2 500 vaalipaikasta. Vasta kun se on antanut oman lausuntonsa, EU tulee liikkumaan”, ulkoministeriAlexander Stubb sanoi Brysselissä kokouksen jälkeen.

Alustavien tietojen mukaan istuva presidentti Hamid Karzai olisi saamassa äänistä yli 50 prosenttia. Entisen ulkoministerin Abdullah Abdullahin kannatus olisi noin 30 prosenttia. Tulosta ei ollut vielä alkuviikosta vahvistettu.

”Jos tulee toinen kierros, mikä on myös mahdollista, voi mennä jopa kaksi kuukautta, että uusi kierros saadaan järjestettyä. Toisaalta on puhuttu, että päivä voisi olla jo 20. lokakuuta”, Stubb totesi.

Afganistan on tällä hetkellä EU:n tärkeimpiä ulkopoliittisia kysymyksiä, Stubb korosti Brysselissä. EU on sitoutunut siihen vahvemmin kuin aikoinaan Bosniaan.

”Olemme kaikki siellä”, ulkoministeri muistutti.

Suomalaisia sotilaita Naton johtamissa kansainvälisissä Isaf-joukoissa on 112-115. Vaalien takia miesvahvuutta on kasvatettu 200:aan. Kaikkiaan Isaf-joukoissa taistelee taleban-kapinallisia vastaan noin 100 000 ulkomaista sotilasta.

Silti Afganistan on osoittautunut länsimaille ja EU:lle hankalaksi kriisinhallintatehtäväksi. Väkivalta on lisääntynyt runsaasti taas vaalien alla, samoin siviiliuhrien määrä. Heitä kuoli myös Naton pommituksissa kaksi viikkoa sitten.

Euroopan unionilta on toivottu myös selkeämpää strategiaa Afganistanissa.

Alexander Stubbin mielestä EU:n pitäisi nyt ”fokusoida ja keskittyä” Afganistanissa tiettyihin kokonaisuuksiin.

”Yksi niistä on EUPOL-poliisimissio, johon pitäisi saada lisää eurooppalaisia poliiseja. Tällä hetkellä heitä on vähän yli 300, pitäisi saada 400. Miksi jokainen EU-maa ei voisi lähettää kolmea lisäpoliisia? Silloin saisimme kiintiömme aika lähelle täyttä.”

Stubbin mukaan yksikään EU-maa ei vielä puhu Afganistanista vetäytymisestä vaan siitä, että koulutetaan poliiseja ja armeijaa sekä rakennetaan afganistanilaista yhteiskuntaa.

”Eikä Suomelta ole pyydetty lisäjoukkoja Afganistaniin”, hän vakuutti.

Keskustelu

Suomen tulisi kiireimmiten vetää joukkonsa Afganistanista. Tarkoittaa sitä, että kun sotilaiden komennusaika päättyy uusia ei lähetetä tilalle. Suomella ei ole siellä mitään järkevää tekemistä, turha sota meidän kannaltamme. Muutenkin on epävarmaa pääsevätkö länsimaiden joukot sieltä koskaan kunniallisesti poistumaan. Todennäköisesti ne jossakin vaiheessa saavat tarpeekseen ja jättävät afgaanit oman onnensa nojaan. Voittoa ei ole näköpiirissä.

Pena2 on oikeassa kuten kenraali Gustav Häglund. Suomelta puuttuu nyt pätevä johto.

Niin puuttuu. Kun tälläiset keltanokka-sotahumokseksessa ja Natohurmoksessa olevat
päästettiin Suomen ulkopolitiikkaa johtamaan niin järjen ääni häipyy kokonaan.
Suomi on korviaan myöten suossa ja nämä pellet on valmiita uhraamaan rahoja
asiaan,joka ei meille kuulu vähimmmässäkään määrin.
Hägglund on tasan tarkkaan oikeassa siinä,ettei meille kuulu,kuka siellä maata
hallitsee.
Ovatko meidän joukot nyt varmistamassa,että Karzai voittaa,mistä tiedetään kenen
kohdalla on kyse vaalivilpistä.
Tämäkö on sitä demokratiaa,jonka puuttumista meilläkin on tuntunut olevan.