Stubb: Afganistan on EU:n tärkeimpiä ulkopoliittisia kysymyksiä

EU-maiden sotilaita ei Alexander Stubbin mielestä voi nyt vähentää Afganistanista, mutta poliisivoimia tarvitaan yhä lisää.

Alexander StubbAlexander Stubb ehdottaa: Joka EU-maasta kolme poliisia lisää. Kuva Thierry Charlier / Lehtikuva

Afganistanin vaalien jälkeisestä tilanteesta keskusteltiin EU:n neuvostossa tiistaina. Neljä viikkoa vaalien jälkeen maa on vaalivilppiepäilyiden takia yhä ilman uutta presidenttiä.

”Vaalilautakunta on laskemassa ääniä uudestaan 2 500 vaalipaikasta. Vasta kun se on antanut oman lausuntonsa, EU tulee liikkumaan”, ulkoministeriAlexander Stubb sanoi Brysselissä kokouksen jälkeen.

Alustavien tietojen mukaan istuva presidentti Hamid Karzai olisi saamassa äänistä yli 50 prosenttia. Entisen ulkoministerin Abdullah Abdullahin kannatus olisi noin 30 prosenttia. Tulosta ei ollut vielä alkuviikosta vahvistettu.

”Jos tulee toinen kierros, mikä on myös mahdollista, voi mennä jopa kaksi kuukautta, että uusi kierros saadaan järjestettyä. Toisaalta on puhuttu, että päivä voisi olla jo 20. lokakuuta”, Stubb totesi.

Afganistan on tällä hetkellä EU:n tärkeimpiä ulkopoliittisia kysymyksiä, Stubb korosti Brysselissä. EU on sitoutunut siihen vahvemmin kuin aikoinaan Bosniaan.

”Olemme kaikki siellä”, ulkoministeri muistutti.

Suomalaisia sotilaita Naton johtamissa kansainvälisissä Isaf-joukoissa on 112-115. Vaalien takia miesvahvuutta on kasvatettu 200:aan. Kaikkiaan Isaf-joukoissa taistelee taleban-kapinallisia vastaan noin 100 000 ulkomaista sotilasta.

Silti Afganistan on osoittautunut länsimaille ja EU:lle hankalaksi kriisinhallintatehtäväksi. Väkivalta on lisääntynyt runsaasti taas vaalien alla, samoin siviiliuhrien määrä. Heitä kuoli myös Naton pommituksissa kaksi viikkoa sitten.

Euroopan unionilta on toivottu myös selkeämpää strategiaa Afganistanissa.

Alexander Stubbin mielestä EU:n pitäisi nyt ”fokusoida ja keskittyä” Afganistanissa tiettyihin kokonaisuuksiin.

”Yksi niistä on EUPOL-poliisimissio, johon pitäisi saada lisää eurooppalaisia poliiseja. Tällä hetkellä heitä on vähän yli 300, pitäisi saada 400. Miksi jokainen EU-maa ei voisi lähettää kolmea lisäpoliisia? Silloin saisimme kiintiömme aika lähelle täyttä.”

Stubbin mukaan yksikään EU-maa ei vielä puhu Afganistanista vetäytymisestä vaan siitä, että koulutetaan poliiseja ja armeijaa sekä rakennetaan afganistanilaista yhteiskuntaa.

”Eikä Suomelta ole pyydetty lisäjoukkoja Afganistaniin”, hän vakuutti.