Stasi-aineisto arvioitava uudelleen

Ulkomaat 3.9.2007 11:14

Tutkija Kimmo Elo vaatii Rosenholz-aineistoa tutkijoiden käyttöön. Niin on tehty Saksassa ja Tanskassa.

Teksti Teppo Tiilikainen
(SK 35/2007)

Valtiotieteen tohtori Kimmo Elo esiintyi maanantaina asiantuntijana suurlähettiläs Alpo Rusin korvausoikeudenkäynnissä. Hän yritti selventää entisen Itä-Saksan turvallisuuspoliisin Stasin arkistoihin liittyviä sekaannuksia, joita julkisuudessa esiintyy jatkuvasti.

Elo pelkää, että Rusin oikeudessa julkistama 12 hengen lista sekoittaa tilannetta entisestään. Listalla on useita tunnettuja poliitikkoja, joilla oli Rusin mukaan jatkuva yhteys DDR:n edustustoon vuosina 1966-77.

”Tällainen leimakirveen heiluttelu ei vie asiaa yhtään eteenpäin. Monet ihmiset olivat virka-asemansa puolesta velvoitettuja toimimaan ja neuvottelemaan DDR:n kanssa, mutta se ei tee heistä lähteitä tai agentteja”, Elo korostaa.

Oikeudenkäynnissä Elo keskittyi niin sanottuun Rosenholz-aineistoon, joka sisältää kopioita Stasin ulkomaantiedustelun kortistosta. Se päätyi Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n haltuun 1990-luvun alussa. Suojelupoliisilla on aineiston Suomea koskevat tiedot.

Elo korostaa, ettei Rosenholz-aineistosta löytyvä henkilökortti riitä yksistään todistamaan, että henkilö olisi toiminut Stasin vakoojana. Stasi laati kortteja myös lähteiden sukulaisista, työtovereista tai tuttavista.

”Stasi liitti operaatioihinsa ihmisiä, joita pidettiin jostakin syystä kiinnostavina. Jopa 90 prosenttia oli tällaisia tapauksia”, Elo sanoo.

Aiheesta lisää
Stasin salaisuudet (SK 39/2002)
Diktatuurin tilinpäätös (SK 50/2002)