Sodasta takaisin kotiin – kolme tarinaa uutiskuvina

Hanna Hihnala
Ulkomaat 29.10.2009 11:30
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tekee kunniaa maansa puolesta kaatuneelle sotilaalle. Kuva Pablo Martinez Monsivais / AP / Lehtikuva

Tässä kolme erilaista tarinaa kotiinpaluusta sotatantereilta.

Varhain torstaiaamuna 18 Afganistanissa tällä viikolla kaatunutta sotilasta palasivat lipulla peitetyissä ruumisarkuissa takaisin Yhdysvaltoihin. Presidentti Barack Obama saapui Delawaren osavaltiossa sijaitsevaan lentotukikohtaan osoittamaan kunnioitusta kaatuneille sekä tapaamaan heidän omaisiaan.

Lokakuu on ollut synkkää aikaa Yhdysvaltain joukoille Afganistanissa. Tämän kuun aikana on uutistoimisto AP:n mukaan kuollut 55 yhdysvaltalaissotilasta. Kuukauden sisällä tulleet miestappiot ovat suurempia kuin kertaakaan aiemmin Afganistanin kahdeksan vuotta kestäneen sodan aikana.

Obamalta on odotettu päätöstä lisäjoukkojen lähettämisestä Afganistaniin. Hän on ilmoittanut, ettei halua kiirehtiä päätöstä. Valkoisen talon mukaan Obama ilmoittanee päätöksestään lähiviikkoina.

Aina eivät sodassa kaatuneet pääse kotiin edes saman vuosikymmenen aikana. Toisessa maailmansodassa taistelleen Robert Stinsonin omaiset saivat odottaa 65 vuotta, ennen kuin hänen ruumiinsa löydettiin ja palautettiin Yhdysvaltoihin. Katso uutiskuva tästä.

Kersantti Robert Stinsonin pommikone putosi taistelussa Tyynenmeren yllä 1. syyskuuta 1944. Hylyn löytyminen oli erään yhdistyksen vuosien toiminnan tulos. Tutkimusmatkailijoista ja sukeltajista koostuva ryhmä etsi vuosia Palaun saarivaltion tienoille toisessa maailmansodassa kadonneita lentokoneita.

Sukeltajat löysivät erään koneen hylyn merenpohjasta läheltä Palaun rannikkoa. Tästä hylystä löytyi myös ruumiin jäännökset. DNA-testit varmistivat, että ruumis oli Robert Stinsonin.

Stinsonin ruumis saapui sotilassaattueessa Yhdysvaltoihin keskiviikkona ja hänet saatetaan haudan lepoon perjantaina.

Kotiinpaluu voi myös päättyä iloon ja suudelmiin. Näin kävi, kun Irakissa vuoden komennuksella ollut Scott Dunning palasi kotiinsa Iowaan. Maastokuvioisessa puvussa liikkunut Dunning ei pelännyt näyttää tunteitaan julkisella paikalla, sillä vaimo Sarah sai suudelman yleisön edessä. Katso uutiskuva tästä.

Mason Cityssa Iowassa järjestettiin keskiviikkona tervetulotilaisuus
niille Iowan kansalliskaartin jäsenille, jotka palasivat takaisin
komennukseltaan Irakista.

Lähde AP, New York Times, Globe Gazzette, YLE

Keskustelu

Ymmärrän länsimaiden Afganistanissa olon syyksi sen että Afganistanista ei haluta muodostuvan täysin ulkomaailmasta eristäytynyttä valtiota, joka tukee valtiona terrorismia. Toisaalta mitä Afganistanin operaatiolla voidaan saavuttaa ja miten todennäköistä on että se mitä pyritään saavuttamaan onnistuu ilman kansan aitoa tukea ? Se mitä nyt tuetaan ja minkä arvojen puolesta taistellaan on koalitio, joka on väärentänyt satojatuhansia ääniä…
Demokratian rakentaminen kansainvälisellä operaatiolla heimoyhteiskuntaan yhden ihmissukupolven aikana on epätodennäköistä koska Afganistanin ”parlamentin” jäsenet ovat heimopäälliköitä ja heidän intressi on aivan muulla kuin ”demokraattisessa” ja näennäisparlamentaarisesti hallitussa Afganistanissa.
Afganistaniin ei ole näköpiirissä infrastruktuuria, jonka perusteella heimopäälliköt tienaisivat paremmin kuin nykyisessä tilanteessa, jossa paikallisen kärpäsenkin elämä on ennustettavampaa kuin keskiverto kansalaisen.

Kumpaan keskiverto Afganistanilainen, jonka elämä on sattumanvaraisempaa kuin kärpäsen kallistuu, ulkomaalaisten tuomaan näennäisdemokratiaan joka väärentää satojatuhansia ääniä vai vakautta lupaavaan Taleban- liikkeeseen ihmisoikeuksien kustannuksella?

Kun Taleban on lupaamassa uskon kautta Afganistanin kansalaiselle edes kärpäsen elämään ennustettavaa tulevaisuutta äärimmäisen kurin kautta, ei Afganistanin pitkään jatkuneen ja ulkoa tuodun rauhanturvaamisoperaation ole kovin helppo kilpailla tämän ”kurilla vakautta” liikkeen kanssa. Varsinkin kun eriuskoiset ulkomaalaiset eivät aiemminkaan ole kovin hyvin Afganistanin tavallisiin kansalaisiin suhtautuneet.

Demokratian vieminen/turvaaminen Afganistanissa ei ole siis helppoa, eikä länsimaita motivoi Afganistanin rauhanturvaoperaatiossa kuin valtion tukeman terrorismi-saarekkeen syntymisen estäminen, joka on siis länsimaiden Afganistanissa olon todellinen syy.
Se että Afganistanista ei ole tehty todellista vetäytymissuunnitelmaa sinne lähdettäessä, on nykyrauhanturvaamisen strategioissa harvinaisen amatöörimäistä.

En pidä kovinkaan todennäköisenä em. perusteilla että rauhanpakottamisoperaation avulla saadaan mitään kovin pysyvää aikaiseksi… Eli voidaan ihan hyvin vetäytyä tuosta sisällissodasta pois ja valita joku muu avustuskohde vaikka tilalle…