Slovenian ex-pääministeri vaatii Ylen toimittajalta miljoonakorvauksia – kansainvälinen sananvapausjärjestö paheksuu voimakkaasti

Ulkomaat 3.2.2010 14:02

Slovenian entinen pääministeri Janez Jansa hakee 1,5 miljoonan euron vahingonkorvauksia Yleltä ja sen MOT-ohjelman toimittajalta Magnus Berglundilta. Toimittajat vailla rajoja -järjestö pitää Berglundin hätistelemistä slovenialaisissa oikeusistuimissa ”äärimmäisen groteskina” toimintana.

Janez Jansa Janez Jansa hävisi vaalit pian Ylen ohjelman jälkeen, jossa kerrottiin Patrian ja Slovenian asekaupoista. Kuva Darko Bandic/AP/Lehtikuva.

Slovenian entinen pääministeri Janez Jansa hakee 1,5 miljoonan euron vahingonkorvauksia Yleltä ja sen MOT-ohjelman toimittajalta Magnus Berglundilta. Lisäksi Slovenian syyttäjäviranomaiset ovat nostaneet Berglundia vastaan kunnianloukkauksen perusteella rikoskanteen, jonka maksimirangaistus on kuusi kuukautta vankeutta.

Rajut toimet perustuvat Berglundin tekemään, syyskuussa 2008 lähetettyyn ohjelmaan nimeltä Totuus Patriasta. Siinä annettiin ymmärtää, että Suomen valtion omistama asetehdas olisi maksanut Jansalle merkittäviä lahjuksia markkinoidessaan Slovenian armeijalle panssaroituja joukkojenkuljetus- eli ns. AMV-ajoneuvoja.

Berglundin ohjelma aiheutti valtavan kohun Sloveniassa. Jansa on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä lahjomien vastaanottoon, mutta hän ja hänen puolueensa kärsivät rökäletappion pian MOT:n ohjelman jälkeen pidetyissä vaaleissa ja Jansa joutui jättämään pääministerin paikkansa.

Toimittajat ilman rajoja: ”Äärimmäisen groteskia”

Tappionsa jälkeen Jansa on nostanut useita kanteita oman maansa tiedotusvälineitä ja niiden toimittajia vastaan. Berglundia vastaan suunnatut toimet saivat kuitenkin maljan vuotamaan yli sananvapautta puolustavassa järjestössä nimeltä Toimittajat vailla rajoja (Reporters sans Frontieres eli RSF). Ranskassa rekisteröity, arvostettu järjestö pitää Berglundin hätistelemistä slovenialaisissa oikeusistuimissa ”äärimmäisen groteskina” toimintana.

RSF:n mukaan asekaupat ovat tai ainakin niiden pitäisi olla erittäin julkisia prosesseja. Näin muodoin Slovenian viranomaisten ja ex-pääministerin pitäisi osoittaa kunnianloukkausepäilynsä tosiksi tuomalla julki dokumentteja. Kun näin ei ole tehty, MOT:n ohjelma oli RSF:n mielestä yleisen edun mukainen eikä sen pitäisi johtaa minkäänlaisiin oikeustoimiin.

Berglund kertoo saaneensa Jansan vahingonkorvauskanteen asiakirjat suomalaisen haastemiehen kautta tammikuun lopulla. Saman, paksun asiakirjanipun kolmella kielellä sai myös Yle, jolta Jansa hakee jättikorvaustaan yhteisvastuullisesti Berglundin kanssa. Asiakirjat ovat nyt Ylen juristeilla, mutta Berglund piti hyvinkin mahdollisena, että sekä hän että hänen työnantajansa todella joutuvat mukaan slovenialaiseen kunnianloukkausoikeudenkäyntiin.

Se on määrä pitää Nove Meston pikkukaupungissa. RSF:n mukaan paikallisen tuomioistuimen tuomarin aviomies on yksi Patria-kaupoissa mukana olleista upseereista. Tuomari oli tästä syystä pyytänyt oikeudenkäynnin siirtämistä muualle, mutta Slovenian korkein oikeus oli hylännyt pyynnön.

Rikosprosessin syytetty on kuullut vain huhuja

Värikkäitä vaiheita liittyy myös rikosprosessiin, josta Berglund kertoo kuulleensa vain huhuja. Haastahekemusta tai muita asiakirjoja hänelle ei ole toimitettu. RSF:n mukaan ensimmäinen jutun syyttäjäksi määrätty juristi olisi halunnut jättää kanteen ajamisen sikseen. Hänen esimiehensä alkoi tämän jälkeen ajaa syytettä itse ljubljanalaisessa tuomioistuimessa.

RSF pitää juttujen käsittelemistä slovenialaisissa tuomioistuimissa ”yllättävänä ja tarkoitushakuisena”. Sekä Jansa että Slovenian viranomaiset tietävät hyvin, että Suomessa on tämäntyyppisten juttujen käsittelyyn hyvin kykenevä oikeuslaitos.

”Jansa voi tehdä mitä haluaa, mutta Slovenian valtion pitäisi osoittaa suurempaa kunnioitusta eurooppalaista lainsäädäntöä kohtaan”, järjestö toteaa.

Berglund ei hyväksy kunnianloukkausepäilyjä. Hän sanoo pysyvänsä ehdottomasti ohjelmassa esitettyjen väitteiden takana.

Patrialle lahjusepäilyt ovat jo aiheuttaneet suurta vahinkoa ja lisää on tulossa. Jo sovitut AMV-kaupat sekä Slovenian että nyt myös Kroatian kanssa ovat jäissä. Sloveniassa huhutaan alkuperäisen, 275 miljoonan euron arvoisen tilauksen rajusta supistamisesta ja Kroatian arvellaan luopuvan kaupasta kokonaan.
Patriasta kerrotaan, että neuvottelut Kroatian ajoneuvotilauksen leikkaamisesta ovat alkamassa. Syynä on yhtiön mukaan maan taloudellinen tilanne. Sloveniassa yhtiö odottaa puolustusministeriön kutsua sopimuksen muutosneuvotteluihin.

Suomessa Patrian lahjusjupakkaa tutkii Keskusrikospoliisi. Slovenian tapahtumien esitutkinta valmistunee kevään mittaan ja päätöstä syytteistä odotetaan syksyllä.

Teksti Jyri Raivio