Slovakian varapääministeri Miroslav Lajčak: Älkää syyttäkö Saksaa velkakriisistä

Ulkomaat 20.5.2013 11:00
Slovakian varapääministeri Miroslav Lajčak kävi Helsingissä maanantaina 13. toukokuuta. Kuva Sampo Korhonen.

Liittokansleri Angela Merkelin tiukka linja eurokriisissä on joutunut kovan arvostelun kohteeksi muissa euromaissa. Monet talousoppineet ja poliitikot korostavat, että Saksan sanelema tiukka säästökuuri kuristaa kriisimaat hengiltä.

Slovakian ulkoministeri ja varapääministeri Miroslav Lajčak, 50, pitää kritiikkiä epäoikeudenmukaisena.

”Säästökuurit ovat välttämättömiä”, hän sanoo. ”Rahaliiton sääntöjä on noudatettava. Mutta sen lisäksi on tietysti luotava uutta kasvua ja uusia työpaikkoja.”

Lajčak korostaa, ettei velkakriisi ole Saksan vika - Euroopan pitäisi päinvastoin kiittää saksalaisia veronmaksajia heidän panoksestaan kriisin ratkaisemiseksi.

Slovakia ei kuulu kriisimaihin, mutta sekin on joutunut tasapainottamaan budjettiaan rajuilla toimenpiteillä. Maan edellinen keskustaoikeistolainen hallitus leikkasi sosiaalitukia ja julkisen sektorin palkkoja ja puristi budjettivajeen parissa vuodessa kahdeksasta 4,3 prosenttiin.

Viime vuoden parlamenttivaalit päättyivät Robert Ficon johtamien sosiaalidemokraattien voittoon. Saksassa pelättiin tuolloin, että Slovakia luopuu tiukasta budjettipolitiikasta ja antaa velan kasvaa, mutta näin ei ole käynyt. Lajčakin mukaan Slovakia painaa budjettivajeensa jo tänä vuonna rahaliiton vaatimusten mukaiseen kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

”Kaikki maat joutuvat nyt säästämään”, Lajčak sanoo. ”Jako oikeistolaiseen ja vasemmistolaiseen politiikkaan ei päde enää. Sen sijaan hallitukset voidaan jakaa vastuullisiin ja vastuuttomiin.”

Lajčak vakuuttaa, että Slovakian vasemmistohallitus kuuluu vastuullisiin, vaikka se luopuikin edellisen hallituksen kaavailemasta arvonlisäveron korotuksesta valtion tulojen kartuttamiseksi.

”Arvonlisäveron korotus olisi iskenyt kaikkein köyhimpiin”, Lajčak perustelee. ”Sen sijaan olemme kiristäneet yritysverotusta ja yli 3 300 euroa kuukausittain ansaitsevien tuloveroa.”

Lajčakin mukaan hallitus pyrkii seuraavaksi kiinnittämään huomiota talouskasvuun. Se on välttämätöntä, sillä yli 14 prosenttia slovakialaisista on työttömänä ja nuorisotyöttömyys nousee jopa 30 prosenttiin.

Euromaa 
vuodesta 2009

Slovakia liittyi Euroopan rahaliittoon 2009 toisena itäeurooppalaisena valtiona Slovenian jälkeen. Se ei ole katunut valintaansa, vaikka onkin kärsinyt eurokriisistä.

Slovakian talous elää autoteollisuuden ja viennin varassa, ja kysyntä on hiipunut kriisin vuoksi tärkeimmillä markkina-alueilla. Pankkikriisiltä on kuitenkin vältytty, vaikka pankkisektori koostuukin italialaisten ja itävaltalaisten pankkien tytäryhtiöistä.

”Pankit ovat toimineet hyvin varovaisesti”, varapääministeri Miroslav Lajčak sanoo. ”Meillä ei ole luottotappioita eikä maksuvalmiusongelmia.”
Slovakian talouden uskotaan kasvavan tänä vuonna samaa vauhtia Saksan kanssa eli vajaan prosentin verran. Ensi vuodelle on Lajčakin mukaan luvassa jo vahvempaa kasvua.