Skientologit tuomittiin huijauksesta Ranskassa, toiminta jatkuu

Ulkomaat 27.10.2009 12:12
Ranskan skientologien edustaja Eric Roux puhuu tiedotusvälineille tuomion julistamisen jälkeen Pariisissa 27. lokakuuta 2009. Kuva JACQUES BRINON / AP / Lehtikuva.

Ranskalainen tuomioistuin on tuominnut paikallisen skientologikirkon johtohahmoja ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja sakkoihin. Syyttäjät ajoivat myös koko skientologian kieltämistä Ranskassa, mutta tämä ei mennyt läpi laissa tapahtuneiden muutosten vuoksi.

Skietologit tuomittiin maksamaan noin 600 000 euron sakot. Lisäksi järjestön useat johtohahmot tuomittiin sakkoihin ja ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, joiden pituudet vaihtelivat kymmenen kuukauden ja kahden vuoden välillä.

Skientologit päätyivät oikeuteen keväällä, kun kaksi ranskalaisnaista sai tarpeekseen järjestön toimista. Toinen nainen kertoi tulleensa huijatuksi ostamaan skientologien kalliita tuotteita noin 20 000 eurolla.

Vaatimus skientologien kieltämisestä Ranskassa kaatui, koska asiaa koskevat lait olivat keväällä muutoksessa, kun syytteet nostettiin. Tuolloin voimassa ollut laki ei mahdollistanut huijauksesta tuomittavien järjestöjen kieltämistä. Lakia on sittemmin muutettu.

Skientologialla ei ole Ranskassa uskonnon asemaa, vaan se on luokiteltu lahkoksi. Se ei ole rekisteröity uskonto myöskään Suomessa. Tilanne on toinen Yhdysvalloissa, jossa skientologia luetaan uskonnoksi.

Skientologisen kirkon perusti tieteiskirjailija L. Ron Hubbard Yhdysvalloissa 1950-luvulla. Se on tullut tunnetuksi monista julkkisjäsenistään, kuten esimerkiksi näyttelijä Tom Cruisesta.

Lähteet: AP, BBC, Washington Post