SK Egyptissä: Kairo muuttui taistelukentäksi

Muslimiveljeskunnan väkivallattomaksi tarkoitettu protestipäivä vallankaappausta vastaan muuttui verisiksi yhteenotoiksi eri puolilla Kairoa.

Kuva Bradley SeckerArmeija seurasi sivusta, kun syrjäytetyn presidentti Mursin kannattajat ja vastustajat ottivat verisesti yhteen Kairossa perjantai-iltana. Kuvat Bradley Secker.

Kairon keskustassa oleva ”6. lokakuuta” -silta muuttui perjantai-iltana taistelutantereeksi, kun presidentti Mursia tukevat Muslimiveljeskunnan kannattajat ja Tahrir-aukiolle asettuneet vallankaappauksen puolustajat ottivat rajusti yhteen.

Uutistoimistojen mukaan ainakin kymmenen ihmistä kuoli ja 318 haavoittui perjantaina eri puolilla Egyptiä leimahtaneissa yhteenotoissa.

Kapealla sillan rampilla vastakkain olleet ryhmät heittelivät toisiaan niin ilotulitteilla kuin kivilläkin.

Ammunta oli paikoin kiivasta. Useita haavoittuneita kuljetettiin siltaa pitkin toiselle puolelle rantaa.

Illalla ei ollut vielä tiedossa kuinka moni ihminen oli kuollut tai haavoittunut sillan yhteenotossa.

Kuva Bradley SeckerSivulliset kuljettivat hoitoon haavoittuneita.

Armeija, joka oli vahvasti asemissa kaikkialla muualla kaupungissa, ei pyrkinyt millään tavoin estämään yhteenottoa. Sillan yllä pyöri koko illan ajan kolme armeijan helikopteria.

Yhdentoista aikaan Muslimiveljeskunnan kannattajat vetäytyivät ja armeijan kuljetusvaunut miehittivät sillan. Vallankumouksen kannattajat vetäytyivät takaisin Tahrir-aukiolle.

Muslimiveljeskunnan johto, joka vapautettiin perjantaina – presidentti Mursia lukuun ottamatta – kehotti perjantaina aamulla kannattajiaan rauhanomaiseen protestiin vallankaappausta vastaan.

Vielä päivällä Rabaa-moskeijan eteen kerääntyneet kymmenettuhannet Muslimiveljeskunnan kannattajat vakuuttivat, että heidän mielenilmauksensa on rauhanomainen.

Heidän vaatimuksensa oli kuitenkin selvä: presidentti Mursille on palautettava hänen asemansa takaisin. Vasta sen jälkeen voidaan muista asioista keskustella.

”Me emme halua väkivaltaa, me pyydämme vain takaisin laillisia oikeuksiamme ja presidenttiämme, jonka tämä kansa valitsi vapaissa ja rehellisissä vaaleissa”, tuohtunut historianopettaja Taha Hussein kyseli Rabaa-moskeijan edustalla.

”Millä nimellä te kutsutte sitä, jos armeija syöksee teidän presidenttinne virasta? Eikö tämä ole vallankaappaus jos mikä?”

”Kuka antoi armeijalle vallan syrjäyttää vaaleilla valittu presidenttimme?”

Paahtavassa helteessä mielenosoittajat tarjoilivat toimittajille mehua ja taateleita.

”Teidän täytyy kertoa, mikä tilanne täällä on. Kansainvälinen media ja egyptiläiset toimittajat eivät ole vähääkään kiinnostuneita meistä. He menevät kaikki vain Tahririn aukiolle”, Hussein sanoi.

Taustalla kuului tasainen rummutus ja huuto: ”Sisi lähde, Mursi on minun presidenttini.”

Kenraali, hajotetun hallituksen puolustusministeri al-Sisi ilmoitti Mursin syrjäyttämisestä ja parlamentin hajottamisesta keskiviikkona.

SK:n toimittaja Katri Merikallio raportoi Kairosta myös Twitterissä: @Merikallio