SK Bagdadissa: Vihreää vyöhykettä tulitettu rajusti viime päivinä

Ulkomaat 28.3.2008 07:13

Bagdad 27.3.2008
Presidentti George W. Bush ylisti torstaina Irakin palanneen ”normaaliksi”, mutta Bagdadissa tunnelmat ovat synkät, raportoi SK:n toimittaja Jari Lindholm.

Teksti Jari Lindholm, Bagdad

Pääkaupungin keskustassa Vihreäksi vyöhykkeeksi nimitetyllä kansainvälisellä turva-alueella herättiin perjantaina jälleen rakettien jysähtelyyn. Vyöhykettä on tulitettu sunnuntaista asti joka päivä.

Irakin armeija käy Etelä-Irakissa Basran kaupungissa täyttä sotaa šiiajohtaja Muqtada al-Sadrin joukkoja vastaan, ja taistelut ovat levinneet muiden šiiakaupunkien kautta myös Bagdadiin.

Torstaina pääkaupungin laajoilla šiia-alueilla rätisivät konetuliaseet, kun al-Sadrin taistelijat ottivat yhteen irakilaisten ja amerikkalaisten joukkojen kanssa. Amerikkalaisia on kuollut kolme, siviilejä mahdollisesti satoja.

Nyt Bagdadissa on kolmen päivän ehdoton ulkonaliikkumiskielto, mutta ainakaan perjantai-aamuna se ei tuntunut vaikuttavan rakettien määrään.

Vaikka Vihreä vyöhyke on aivan kaupungin keskustassa, siellä asuvat ulkomaalaiset eivät ole tottuneet sotaan. Aluetta on tulitettu silloin tällöin, mutta ei näin rajusti pitkään aikaan. Konteissa asuvat siviiliurakoitsijat hakeutuvat suojaan kovakattoisiin tiloihin, kuten Yhdysvaltojen armeijan lehdistökeskukseen, joka sijaitsee parkkihallissa Irakin parlamentin vieressä.

Hälytyksiä oli torstaina lähes koko päivä. Varotoimista huolimatta osumiakin on tullut. Yhdysvaltojen suurlähetystö on kertonut ainakin yhden siviilin kuolleen. Tarkkoja tietoja tuhoista ei anneta, jotta šiiat eivät pystyisi kohdistamaan tulitustaan.

Keskiviikkoyönä Bagdadin lentokentällä oli poikkeuksellisen paljon maasta poistuvia ulkomaalaisia.

Irak
Siviilien surua hautajaisissa 27.3.2008. Kaksi naista ja yksi mies kuoli Sadr Cityn taisteluissa Bagdadin koillisosassa. Aluetta hallitsee šiiajohtaja Muqtada al-Sadr joukkoineen.

Tiistaina puhjenneet taistelut ovat periaatteessa šiiojen keskinäistä välienselvittelyä, jossa pääministeri Nuri al-Maliki ja al-Sadrin joukot kamppailevat vallasta.

Verenvuodatuksen seuraukset Irakille ovat kuitenkin tuhoisat. Amerikkalaisten mainostama turvallisuustilanteen koheneminen on johtunut pitkälti al-Sadrin puoli vuotta kestäneestä tulitauosta. Nyt tauko näyttää olevan ohi ja amerikkalaiset ovat tahtomattaan sotkussa mukana.

Yhdysvalloissa sota on viime kuukausina lähes kadonnut otsikoista heikon talouden ja presidentinvaalien takia. Väkivallan leimahtaminen on huono uutinen paitsi Bushille myös republikaanien presidenttiehdokkaalle John McCainille, joka on ylistänyt kuluneen vuoden edistystä Irakissa.

Sodan alkamisesta tuli viime viikolla kuluneeksi viisi vuotta. Bagdadista katsoen mikään ei ole muuttunut.

Raketit tömähtelivät Vihreälle vyöhykkeelle edelleen perjantaina iltapäivällä, ja paineaaltojen laukaisemat varashälyttimet uikuttivat parkkipaikoilla.

Suomen Kuvalehden toimittaja Jari Lindholm ja valokuvaaja Petri Kaipiainen ovat kahden viikon reportaasimatkalla Irakissa.

Kuvat Dusan Vranic ja Karim Kadim AP / Lehtikuva