SK Bagdadissa: Taisteluissa kuollut satoja ihmisiä

Ulkomaat 31.3.2008 10:37

Lentokentälle ajavat panssaroidut linja-autot ovat olleet täynnä maasta pois pyrkiviä ulkomaisia siviilejä, kirjoittaa Jari Lindholm Bagdadista.Bagdad

Teksti Jari Lindholm, Bagdad

Hiekkamyrsky ja tulitauko hiljensivät Bagdadin maanantaiaamuna. Pölyverhon takaa häämötti heikko, kelmeä aurinko.

Ensimmäistä kertaa lähes viikkoon kaupungin šiiakortteleissa ei taisteltu, eivätkä raketit jysähdelleet kansainväliselle Vihreälle vyöhykkeelle.

Väkivalta kiihtyi viime tiistaina, kun pääministeri Nuri al-Maliki määräsi Irakin armeijan häätämään radikaalit šiiaryhmät eteläisestä Basran kaupungista. Hallitus kutsuu vastustajaansa rikollisjengiksi, mutta tosiasiassa kysymyksessä on Malikin kilpailija, šiiajohtaja Muqtada al-Sadr ja hänen Mahdi-armeijaksi kutsuttu sotajoukkonsa.

Hallituksen hyökkäys juuttui Basran kujille. Bagdadissa amerikkalaisjoukot joutuivat mukaan taisteluihin auttaessaan Irakin armeijaa. Kuolonuhreja on satoja. Lentokentälle ajavat panssaroidut linja-autot ovat olleet täynnä maasta pois pyrkiviä ulkomaisia siviilejä.

Sunnuntaina al-Sadr määräsi taistelijansa pois kaduilta, mutta hallituksen vaatimuksista huolimatta he eivät ole luopuneet aseistaan. Kumpikaan osapuoli ei voi väittää voittaneensa, kaikkein vähiten pääministeri Maliki.

Yhdysvallat on tukenut Malikin yllättävää päätöstä käydä al-Sadrin kimppuun, vaikka hyökkäys ilmeisesti tuli amerikkalaisille täytenä yllätyksenä. Pääministeri haluaa päästä kilpailijastaan eroon ennen lokakuun paikallisvaaleja, ja jostain syystä operaatio päätettiin käynnistää juuri nyt.

Ajankohta on Washingtonille kiusallinen, sillä Irak-komentaja David Petraeuksen on huhtikuussa tarkoitus antaa kongressille selvitys turvallisuustilanteesta. Viime viikkoon asti näytti siltä, että Petraeuksella olisi lähes pelkästään hyviä uutisia.

Irakissa käydään ainakin kahta sotaa. Maan pohjoisosissa amerikkalaiset joukot taistelevat sunnikapinallisia ja ulkomaisten uskonsotureiden johtamia terroristiryhmiä vastaan. Etelässä šiiat sotivat toisiaan vastaan.

Šiiojen välienselvittelyssä amerikkalaiset ovat sivustakatsojia. Sunnuntain tulitaukoa ei suinkaan neuvoteltu Yhdysvaltojen johdolla vaan Irakin šiialaisessa naapurimaassa Iranissa.

Suomen Kuvalehden toimittaja Jari Lindholm ja valokuvaaja Petri Kaipiainen ovat reportaasimatkalla Irakissa.

Kuva Karim Kadim / AP / Lehtikuva
Nainen riensi tänään aamupäivällä poikansa kanssa kohti sairaalaa Sadr Cityssä, Bagdadissa. Poika haavoittui sunnuntain taisteluissa.

Aiheesta lisää
Vihreää vyöhykettä tulitettu rajusti viime päivinä (SK netti 28.3.2008)