Silvio Berlusconi, helppoheikki vai vaarallinen pelle? Tällainen on Italian eroava pääministeri

Italia
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Pääministeri Silvio Berlusconi istuu Pohjoisen liitto -puolueen johtajan Umberto Bossin kanssa parlamentissa 8. marraskuuta. Kuva Vincento Pinto / AFP / Lehtikuva.

Lähes kaksi vuosikymmentä Italian pääministerinä toiminut Silvio Berlusconi on luvannut erota pitkän painostuksen jälkeen. Berlusconi menetti eilen parlamentin enemmistön tuen alahuoneen äänestyksessä.

Seitsemänkymmentäviisivuotias Berlusconi sanoi lähtevänsä sen jälkeen, kun velkakriisissä rämpivän Italian uusi säästöohjelma on hyväksytty parlamentissa.

Italian valtionlainojen korot ovat tänään ylittäneet kriittisenä pidetyn seitsemän prosentin rajan. Se tarkoittaa, ettei maa enää kovin kauaa pysty pyörittämään talouttaan kalliilla velalla.

Lue juttu Italia ylitti rajan – seuraava pelastettava? (Suomenkuvalehti.fi 2.11.2011)

Silvio Berlusconin ura on ollut vauhdikas. Viime vuosina pääministeri on ollut otsikossa naisseikkalujensa vuoksi. Hän joutui huhtikuussa 2011 oikeuden eteen syytettynä sekä seksin ostamisesta alaikäiseltä että virka-aseman väärinkäytöstä.

Vuonna 2009 SK:n jutussa kerrottiin näin:

“Vaikeudet alkoivat huhtikuussa, kun Berlusconin vaimo Veronica Lario paheksui julkisesti pääministerin aikeita asettaa puolueensa eurovaaliehdokkaiksi kauniita, mutta poliittisesti täysin kokemattomia naisia. Yhteisten asioiden hoitamisen sijasta ehdokkailla oli kokemusta esimerkiksi Miss Italia -kilpailusta ja Italian Big Brother -tositelevisio-ohjelmasta.”

“Tämä tuskin olisi sellaisenaan ollut kovin iso ongelma. Berlusconi oli jo aiemmin esimerkiksi valinnut hallituksensa tasa-arvoministeriksi Mara Carfagnan, joka ennen kansanedustajan uraansa oli paitsi opiskellut oikeustiedettä myös ollut showtyttönä Berlusconin omistaman televisiokanavan pimuohjelmassa.”

“Toukokuussa Lario kuitenkin ilmoitti ottavansa avioeron, koska oli kyllästynyt miehensä “alaikäisten naisten kanssa kaveeraamiseen”. Ero avasi portit Berlusconin yksityiselämää koskeville paljastuksille.”

Lue juttu Silvio Berlusconi, vaarallinen pelle (Suomenkuvalehti.fi 24.9.2009)

Italian pääministeri oli muutenkin vauhdissa keväällä 2009: Suomalainen puukirkko olisi Italiassa jo tuhottu – jos kyseessä oli edes Suomi. Maanjäristyksen uhrit olivat kuin telttaretkellä.

Demokraattisen puolueen järjestämään mielenosoitukseen osallistuneet ihmiset olivat varustautuneet erilaisin Berlusconia vastustavin kyltein 5. marraskuuta. Kuva Alberto Pizzoli / AFP / Lehtikuva.

Silvio Berlusconi taitaa kommentit, joilla saa takuuvarmasti julkisuutta. Hän on onnistunut vuosien saatossa kietomaan lonkeronsa Italian yhteiskunnan moniin osiin.

Huhtikuussa 2008 hän teki paluun Italian politiikan huipulle. Tuolloin SK:n toimittaja Teppo Tiilikainen kirjoitti:

Maailmalla ihmetellään, miksi ihmeessä miljoonat italialaiset ovat taas kerran valmiita äänestämään populistista helppoheikkiä, jonka edellinen valtakausi romutti Italian talouden ja pilasi maan maineen. Monet italialaiset hämmästelevät samaa. Jopa katolinen kirkko on viime päivinä kysellyt Berlusconin “häilyvän moraalin” perään.

Lue juttu Helppoheikki palasi näyttämölle (pdf; SK 15/2008)

Vuonna 2006 Berlusconin tunnelmat olivat toisenlaiset. Hän odotti toisen pääministerikautensa jälkeen vaalitappiota. Epältiin, että arvostelukyvyn puute on peittänyt alleen Berlusconin charmin. Hän poistuikin vallan kahvasta, mutta vain kahdeksi vuodeksi.

Lue juttu Silvion totuuden hetki (pdf; SK 14/2006)

Kuva Vincento Pinto / AFP / Lehtikuva.

Berlusconi on uransa aikana käynyt jatkuvaa vääntöä Italian oikeuslaitoksen kanssa. Hän on ollut syytteessä, saanut tuomioita, tuomioita on kumottu, hän on saanut syytesuojan, syytesuoja on kumottu…

Vuonna 2004 SK kävi läpi Berlusconin siihenastiset oikeusjutut. Niistä syntyi uskomaton tarina.

Lue juttu Lahjontaa, valheita ja veropetoksia (pdf; SK 7/2004)

Berlusconi on käyttänyt taitavasti aseenaan mediaa, jota hän omistaa Italiassa laajalti: tv-kanavia, lehtitaloja, kustantamoita. Vuonna 2002 hän oli toisen pääministerikautensa alussa ja herätti silloinkin hämmennystä.

Lue juttu Silvio Suuri (pdf; SK 5/2002).