Serbit ja Nato ottivat yhteen Kosovossa

Ulkomaat 17.3.2008 12:57

Mitrovican kaupungissa Kosovossa on puhjennut kiivaita yhteenottoja kansainvälisten joukkojen ja serbimielenosoittajien välillä. Yli kahdenkymmenen puolalaisen YK-poliisin ja kahdeksan Nato-sotilaan kerrotaan haavoittuneen kranaattihyökkäyksissä ja tulituksessa. serbimielenosoittajia mitrovicassa
Serbimielenosoittajat ottavat yhteen ranskalaisten Nato-sotilaiden kanssa Mitrovicassa.

Serbialaisen radioaseman B92:n mukaan myös kolme serbiä on haavoittunut ja yhden tila on erittäin vakava. Radioaseman mukaan Nato-joukot ovat saaneet ohjeet tarvittaessa ampua järjestyksen palauttamiseksi. Sen sijaan YK:n poliisi on ilmoittanut vetäytyvänsä Mitrovican serbiosasta mellakoiden takia.

Levottomuudet saivat alkunsa maanantaiaamuna, kun YK:n poliisi teki rynnäkön serbien perjantaina valtaamaan Mitrovican oikeustaloon. Poliisit ottivat talon uudelleen hallintaansa ja pidättivät yli 50 serbiä.

Vähän myöhemmin serbit hyökkäsivät pidätettyjä kuljettaneen YK:n saattueen kimppuun ja vapauttivat osan pidätetyistä.

Kosovo julistautui itsenäiseksi tasan kuukausi sitten. Noin kahden miljoonan albaanin lisäksi Kosovossa asuu 120 000 serbiä, jotka Serbian lailla vastustavat kiivaasti itsenäistymistä. Mitrovica jakautuu serbien asuttamaan pohjoiseen ja albaanien asuttamaan etelään.

EU-komissio tuomitsee serbien toteuttaman oikeustalon valtauksen Mitrovicassa Kosovossa. Kaupungissa puhkesi kiivaita mellakoita sen jälkeen, kun YK:n poliisi ja Nato-sotilaat pidättivät valtaajia.

Laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoi, että EU tukee YK:n ja Naton työtä järjestyksen palauttamiseksi. Samalla EU pahoittelee mellakoissa sattuneita loukkaantumisia.

Kosovon hallinnoinnin on määrä siirtyä YK:lta EU:lle kesäkuussa.

Mitrovicassa ei ole tällä hetkellä suomalaisia rauhanturvaajina tai YK-poliiseina. YK:n poliisioperaatiossa Kosovossa on kahdeksan suomalaista, jotka ovat kaikki Pristinan seudulla.

Myös Kosovossa toimivat suomalaiset kriisinhallintajoukot ovat Pristinan alueella.

Alueella on tiedotusupseeri Jaakko Heikkilän mukaan ollut rauhallista.

”Samanlaista kuin viime viikkoina. Uusia ohjeita emme ole saaneet”, Heikkilä kertoo.

Noin 400 rauhanturvaajan suomalainen SKJK-osasto (Suomalainen Kriisinhallintojoukko Kosovossa) on osa monikansallista taisteluosastoa, joka vastaa Pristinan turvallisuudesta.

Pääkaupunki Pristina on Kosovon keskiosassa. Mitrovica on Kosovon pohjoisosassa.

(STT)

Kuva AP Photo/Zveki/LK