Sarah Palin, presidenttiehdokas?

Ulkomaat 19.11.2010 13:00
Sarah Palinin Alaska-realitysarjassa entinen kuvernööri viihtyy luonnon helmassa. Kuva Gilles Mingasson / AP / Lehtikuva.

”Jos asettuisit ehdolle seuraavissa vaaleissa, voisitko päihittää Barack Obaman?” kysyi toimittaja Barbara Walters republikaanipoliitikko Sarah Palinilta yhdysvaltalaisen ABC-televisiokanavan uutisissa.

”Kyllä, uskon niin”, vastaa Palin.

Palin löi kolmella sanalla kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Samalla kun Palin ilmoitti harkitsevansa ehdokkuutta vuoden 2012 presidentinvaaleissa, hän pääsi myös näppärästi mainostamaan kirjailijanuransa toista tuotosta: America by Heart – Reflections on Faith, Family and Flag.

Entinen Alaskan kuvernööri on eittämättä yksi suosituimmista amerikkalaisista konservatiiveista. Mutta tarkoittaako se automaattisesti vaalimenestystä?

Vuonna 2008 silloista varapresidenttiehdokasta pidettiin aluksi republikaanien nousevana tähtenä, mutta suosio kuihtui nopeasti.

Palin vetosi tuolloin ennen kaikkea republikaanien oikeistolaitaan. Lyhyen nousukauden jälkeen Palinin poliittinen ura on vaihtunut enemmänkin viihdetyöläisen pestiksi. Julkisuuskuvaa on ehtinyt tahrata muun muassa teini-ikäisen tyttären raskaus ja sitä seurannut kaikelle kansalle avoin likapyykki.

Kolmivuotisen kuvernöörinuransa jälkeen Palin kirjoitti bestsellerin Going Rogue ja aloitti pestin Fox-televisiokanavan kommentaattorina. Palinin on arvioitu ansainneen kirjallaan reippaasti yli kymmenen miljoonaa dollaria.

Sarah Palinin poliittinen toiminta on viime aikoina keskittynyt lähinnä Teekutsu-tilaisuuksiin. Palinin julkisuushakuisuus kuitenkin takaa hänelle paljon näkyvyyttä, oli sen tarkoituksena mahdollisen ehdokkuuden pohjustaminen tai miljoonien kerryttäminen.

Jos Palin päättäisi ryhtyä tavoittelemaan presidenttiehdokkuutta, republikaanien esivaalien voitto voisi arvokonservatiivien äänien avulla olla mahdollinen. Varsinainen vaalitaisto saattaisi kuitenkin olla tuhoon tuomittu. Kuten viime presidentinvaaleissa, Palin luultavasti herättäisi sympatioita enimmäkseen republikaanien oikeistolaidalla.

Viimeistään viime sunnuntaina Palin vakiinnutti asemansa viihdejulkisuudessa tuomalla markkinoille omasta elämästään kertovan tv-sarjan. Ohjelman ensijaksossa Palinin perhe meloo kajakilla, bongailee karhuja ja kalastaa – kenties vedenelävien lisäksi myös ääniä?

Lähteet: Reuters, Bloomberg