Saksassa muhii lobbausskandaali – voiko päätöksiä ostaa?

Ulkomaat 22.1.2010 14:00

Saksalaispuolue ajoi läpi veronalennuksen hotelleille. Paljastui, että puolue sai rahoitusta hotelliketjulta.

Guido Westerwelle on liberaalipuolue FPD:n puheenjohtaja ja Saksan ulkoministeri. Kuva Frank Augstein / AP / Lehtikuva.

Saksan hotelli- ja majoitusalalle on myönnetty arvonlisäveron alennus. Sen ajoi läpi Saksan hallituksessa FDP, markkinahenkinen vapaa demokraattipuolue.

Oppositio pitää ratkaisua lobbaajien voittona ja kritisoi FDP-puoluetta sen tukiryhmien hyvittämisestä julkisilla varoilla.

Pontta opposition väitteille antoi julkisuuteen tullut tieto, että FDP oli saanut 1,1 miljoonan euron verran lahjoituksia Substantia AG:lta. Sen omistaa paroni August von Fink, jonka yritysryppääseen kuuluu myös 14 hotellin Mövenpick-ketju. Myös media on tarttunut tähän tietoon kärkkäästi.

FPD:n puheenjohtaja ja Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle riensi kiistämään jyrkästi kritiikin ja puolueensa ostettavuuden. Vapaat demokraatit puolustautuivat sillä, että heillä on ollut kyseisen alv:n alentaminen ohjelmassaan jo vuodesta 2005 lähtien. Ja lahjoitukset he ovat saaneet yhtä laillisesti kuin muutkin puolueet – kukin omilta tahoiltaan.

”Jokainen puolue edustaa tiettyjä etuja, muutoin meillä olisi vain yksi yhtenäispuolue”, totesi Schleswig-Holsteinin johtava FDP-poliitikko Wolfgang Kubicki Hamburger Abendblattille.

Kuitenkin vain kahdella puolueella niiden saamat lahjoitukset ylittävät niiden saamat jäsenmaksut: FDP:llä ja CSU:lla, CDU:n baijerilaisella sisarpuolueella (joka niin ikään on saanut lahjoituksia Finkin yritykseltä ja puhunut hotellien alv:n alentamisen puolesta).

Julkisessa sanassa on nyt kiinnitetty huomiota myös terveysministeri Philipp Rösleriin (FDP), joka on lähtenyt ajamaan joidenkin ryhmien etuja terveydenhuollossa. Talouspäivälehti Handelsblattin mukaan näitä ovat lääketeollisuus, apteekit, yksityiset lääkäripalvelut ja yksityiset sairasvakuutusyhtiöt.

Näiden tahojen edun ajaminen näyttää lehden mukaan olevan Röslerille tärkeämpää kuin ”70 miljoonan lakisääteisesti vakuutetun kohtalo, joiden lompakkoa kriisi on jo verottanut muutenkin tarpeeksi”.

Vapaiden demokraattien vaalilause kuului ”Enemmän nettoa brutosta”. Vastaavasti se ajoi verohelpotukset – yhteensä 24 miljardin euron verran – myös hallitusohjelmaan.

Tähän reagoivat kriittisesti ensin talousasiantuntijat, jotka epäilivät verohelpotusten myönteisiä suhdannepoliittisia vaikutuksia, ja heti myös kunnat, jotka kauhistelevat niiden tietämiä lisäleikkauksia julkisiin palveluihin.

Suurempi hallituspuolue CDU on nyt pannut verohelpotukset jäihin. Sitä on kauhistuttanut valtion velkaantuminen ja oman maineen menettäminen väestön enemmistöä palvelevana oikeana kansanpuolueena. Klientelismi ja lobbaus – pois se meistä!

Teksti Jussi Tuormaa, München