Ruotsin piraattipuolue kahmii jäseniä ja pyrkii EU-parlamenttiin

Ulkomaat 20.4.2009 15:15

Piraattipuolueesta on tulossa todellinen jokerikortti Ruotsin EU-vaaleissa. Puolueen jäsenmäärä on ollut räjähdysmäisessä nousussa viime perjantaina annetun Pirate Bay -tuomion jälkeen. Tuolloin neljä Pirate Bayn sivuston taustalla ollutta miestä tuomittiin vuoden vankeuteen ja vajaan 3 miljoonan euron jättikorvauksiin viihdeteollisuuden yrityksille.

Tuomion oikeusmurhaksi julistanut piraattipuolue on noussut muutamassa päivässä jäsenmäärältään Ruotsin neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Piratpartiet kasvatti viikonloppuna jäsenmääräänsä yli 30 000:een, kun se vielä perjantaina ennen tuomion julistamista oli alle 15 000.

Jäsenmäärässä mitattuna piraattipuolue on ohittanut valtiopäiväpuolueista jo kristillisdemokraatit, kansanpuolueen, vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen. Edellä ovat enää sosiaalidemokraatit, kokoomus sekä keskustapuolue.

Jäsenmäärän nopean kasvun merkitystä on jo ennätetty kyseenalaistamaan, sillä jäsenyyden saaminen on ilmaista ja helppoa. Piraattipuolueen paisumisesta on tullut joka tapauksessa yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä kesäkuun EU-vaalien alla. Perinteiset puolueet eivät voi enää jäädä vain sivustaseuraajiksi vellovassa piraattikeskustelussa.

”Niiden on pakko huomata, että kyseessä on enemmän kuin vain väliaikainen nuorisokapina”, valtiotieteiden professori Ulf Bjereld totesi.

Piraattipuolueen pääehdokas Christian Engström sanoi heti perjantain tuomion jälkeen, että päätös voi tarkoittaa puolueelle pääsylippua Euroopan parlamenttiin.

”Tuomio tarkoittaa, että mahdollisuutemme päästä EU-parlamenttiin kasvaa erittäin merkittävästi. Mikäli kaikki tuomiosta vihastuneet äänestävät piraattipuoluetta EU-vaaleissa, saamme vähintään yhden mandaatin.”

Työsarkaa kuitenkin riittää. Vuoden 2006 valtiopäivävaaleissa puolue sai 0,63 prosenttia äänistä. EU-vaaleissa kannatusta pitäisi tulla vähintään 4 prosenttia, jotta paikka Euroopan parlamentista heltiäisi.

Neljän prosentin rajan ylittämiseksi puolueen on saatava liikkeelle varsinkin ensimmäistä kertaa äänestäviä nuoria. Viime EU-vaaleissa tästä ryhmästä vain 27 prosenttia innostui lähtemään uurnille.

Teksti Taneli Männikkö / STT

[Kuvat:Pirate Bay]