Roomasta löydetty keisari Neron huikea pyörivä ruokailuhuone

Hanna Hihnala
Ulkomaat 29.9.2009 16:03
Kuva Domenico Stinellis / AP / Lehtikuva

Arkeologit uskovat, että Roomasta löydetty huone oli aikanaan ruokasali, joka kuului keisari Nerolle.

Huone löytyi Rooman keskustasta Palatinon kukkulan alta huoltotöiden yhteydessä.

Johtava arkeologi Francoise Villedieu kertoi, että hänen tiiminsä löysi osan pyöreästä huoneesta. Asiantuntijoiden oletuksen mukaan huone pyöri yötä päivää maapallon liikettä imitoiden ja Neron vieraita hämmästyttäen.

Huonetta tuki kivipilari, jonka halkaisija on neljä metriä. Pilari näkyy kuvassa tunnistamattoman miehen taustalla.

Huone oli osa Domus Aureaa eli ”kultaista taloa”. Se oli keisari Neron Rooman keskustaan rakennuttama yksityispalatsi, joka valmistui vuonna 68.

Lähde AP, Seattle Times

Keskustelu

Tuttavani Salkku-Muurisen juottolassa on samantapainen systeemi kaytossa. Kun Isbjoern on medikaalisista syista elvyttamassa ja aktivoimassa rakkoaan muutamalla oluella, viimeistaan lahella puoltayota alkaa koko kapakka pyoria silmissa.
Onneksi asiakkaille, Salkku-Muurisella on tehokas apulainen tallaisten tapausten varalta.
Tatjana Pissareva. Entinen Moskovan sirkuksen karhupainija. Ei havinnyt yhtaan ottelua karskeja korven kontioita vastaan. Tatjana on eteisvahtimestari. Jos etaisyytta neitoon on vahintaan puoli kilsaa, kutsumme hanta eteisvahtimestaajaksi.
Tatjana pitaa huolta etta ovi loytyy. Joskus on tultu ulos etta ovenpielet ovat olleet mukana. Nyt on pielia vahvistettu kromiteraksella. Pielet kestavat. Asiakkaassa saattaa olla joitain vikoja session jalkeen.
Mutta eivat ne paljoa haittaa siina retkuremmissa jotka kayvat vetamassa vahaisetkin jarjenhivenensa muistamattomaan tilaan kuten suomalainen poliitikko.

”Asiantuntijoiden oletuksen mukaan huone pyöri yötä päivää maapallon liikettä imitoiden ja Neron vieraita hämmästyttäen.”

Mekanismista olisi ollut mukava tietää enemmän…
Luultavasti systeemi toimi veden virtauksen voimasta, mikä muu tuon aikainen voimanlähde olisi ollut noin vakaa…? Tosin ihan vieressä ei näytä jokea olevan.