Rooma yrittää pelotella kottaraiset ulos kaupungista

karkotus
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
kottaraisparvi

Niitä on liian paljon, niitä on kaikkialla ja ne kakkivat ympäriinsä. Näin kuuluu erään amerikkalaisturistin kuvaus Roomaan syksyisin saapuvasta riesasta, kottaraisista.

Kottaraiset muuttavat valtavina parvina ja aiheuttavat monenlaisia ongelmia.

Lontoossa on käytetty haukkoja tappamaan Trafalgarin aukion puluja, ja Belgiassa sekä Yhdysvalloissa lintujen häätämiseen on yritetty niin myrkkyä kuin dynamiittiakin. Roomassa käytössä ovat lempeämmät keinot: linnut yritetään pelästyttää ulos kaupungista.

Päästä varpaisiin valkoiseen suoja-asuun ja hengityssuojaan sonnustautunut Fabrizio Zani painaa nappia, ja korvia riipivä ääni täyttää ilman. Satakertaisesti vahvistettu kottaraisen varoitushuuto kuulostaa ruosteisen ladonoven ja liitutaulua raapivien kynsien yhdistelmältä.

“Huijaamme lintuja. Saamme ne luulemaan, että ne ovat vaarassa”, Zani kertoo.

Zani on yksi noin tusinasta ammattimaisesta lintujenkarkottajasta, jotka kiertävät Rooman yössä pelotellen lintuja tiehensä. Kottaraistiimin takana on lintujensuojeluun keskittynyt Lipu-järjestö, joka on Italian suurimpia ympäristöjärjestöjä.

Pieni lintu on
parvessa vaarallinen

Rooma käyttää noin 120 000 euroa vuodessa kaupunkiin kerääntyvien lintujen häätämiseen.

Jopa viiden miljoonan Pohjois-Euroopasta saapuvan kottaraisen uloste töhrii ikuisen kaupungin nähtävyyksiä ja suututtaa asukkaita. Jotkut roomalaiset yrittävät suojata parkkiin jätetyt autonsa ulostekuorrutteelta muovipressujen avulla.

Esteettisen haitan lisäksi kottaraisten ulosteet voivat aiheuttaa jopa vaaratilanteita, sillä kadulla oleva linnunkakkakerros muuttuu sateella petollisen liukkaaksi.

Suurina parvina lentävät pienet linnut saivat myös aikaan sen, että Ryanairin lentokone joutui marraskuussa tekemään hätälaskun Ciampinon lentokentälle. Matkustajat selvisivät välikohtauksesta säikähdyksellä, mutta 200:n konetta päin lentäneen kottaraisen kohtalo oli ikävämpi. Tapausta tutkitaan yhä, sillä yleensä lentokentän lintujentorjunta toimii.

Päättymätön
taistelu

Vaikka kottaraiset viettävätkin päivänsä maaseudulla, palaavat ne yöksi kaupunkiin. Kaupungissa on lämpimämpää eivätkä petoeläimetkään juuri uhkaa. Rooman johto päätti 13 vuotta sitten, että paras keino päästä eroon niin patsaat kuin skootteritkin tahrivista linnuista on karkottaa ne takaisin maaseudulle tai Rooman puistoihin.

Jokailtaisen varoitushuudon soittamisen lisäksi lintujenkarkottajat ovat asentaneet osaan kaupungin puista pysyvän äänilaitteiston. Lisäpelotteina puihin ripustetaan heijastavaa materiaalia.

Kolmen päivän melukuurin on todettu vähentävän lintuja, vaikka monet niistä jäävätkin paikoilleen. Osa kottaraisista saattaa myös lentää toiseen kaupunginosaan. Siellä Fabrizio Zani kollegoineen aloittaa urakan jälleen alusta.

Parvessa ei ole
johtajaa

Tiheänä parvena lentävät kottaraiset muodostavat taivaalle taidokkaita geometrisiä kuvioita ja vaihtavat suuntaa salamannopeasti kuin toistensa ajatukset lukien. Vuoden alussa julkaistun tutkimusten mukaan kyse ei ole kuitenkaan telepatiasta, vaan nopean reagoinnin salaisuus löytyy kottaraisparven järjestäytymisestä.

Kottaraisparvessa ei ole yhtä yksittäistä johtajaa. Kottaraiset eivät myöskään automaattisesti reagoi lähimpänä lentävien lajitovereidensa käyttäytymiseen. Sen sijaan jokaisella kottaraisella on tietty määrä lajitovereita, yleensä noin seitsemän, joita se tarkkailee riippumatta siitä, kuinka kaukana linnut lentävät toisistaan, tutkimusta vetänyt fyysikko Giorgio Parisi kertoi La Repubblica -lehden mukaan.

Tutkimuksessa selvitettiin Rooman taivaalla lentävien kottaraisten liikehdintää 200000 valokuvan ja lukuisten videoiden avulla. Viisi maata ja seitsemän eri tutkimuskeskusta käsittäneessä tutkimuksessa selvisi myös, että kottaraiset lentävät 5000-10000 linnun parvissa enintään puolentoista metrin etäisyydellä toisistaan.

Tutkimus julkaistiin arvostetun Physics Today -lehden kansijuttuna.

Teksti
SK netin toimitus
STT–Reuters

Kuva
Cory Morse
AP / Lehtikuva