Romania: Köyhyyden ja korruption vaivaama EU-maa valitsee uuden presidentin

Ulkomaat 13.11.2009 14:00
Romanian maaseudulla suuri osa taloista on  edelleen puulämmitteisiä. Kuva vadim Ghirda / AP / Lehtikuva.

Presidentinvaaleihin valmistautuvalla Romanialla on edessään haasteita, niistä päällimmäisenä yhteiskunnallinen rakennemuutos. Mitä tapahtuu kun maaseudun köyhälistö siirtyy vielä olemattoman keskiluokan edustajiksi?

Euroopan köyhimpiin maihin kuuluva Romania valmistautuu viikon kuluttua järjestettäviin presidentinvaaleihin. Suurten yhteiskunnallisten ja taloudellisten ongelmien kanssa kamppaileva maa liittyi Euroopan unioniin 2007 ja sen aikomuksena on siirtyä eurovaluuttaan 2014 mennessä.

Viime vuosina Romanian talous on kehittynyt edullisesti, ja työttömyys on eurooppalaisittain alhainen eli 6,2 prosenttia vuonna 2004. Edistyksestä huolimatta korruptio on edelleen laajaa ja maatalous vanhanaikaista. Kehitystä jarruttaa myös kommunistiajoista periytyvä jähmeä byrokratia.

Istuvaa presidenttiä Traian Băsescua on syytetty korruptiosta ja yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Huhtikuussa 2007 maan parlamentti erotti presidentin väliaikaisesti virantoimituksesta. Toukokuussa järjestettiin kansanäänestys, jossa kysyttiin voiko perustuslain rikkomisesta ja mafiayhteyksistä syytetty Băsescu jatkaa presidentinvirassa. Băsescu palasi virkaansa sen jälkeen kun kolme neljäsosaa äänestäjistä ilmaisi hänelle tukensa.

Romanian presidentinvaalit pidetään 22. marraskuuta ja 6. joulukuuta.

Poliisi pidätti 12 kerjäläisten välittämisestä Suomeen

Poliisi on päässyt romanikerjäläisiä Suomeen välittäneen rikollisjoukon jäljille. Romanian poliisi on tehnyt kotietsintöjä ja ottanut kiinni 12 ihmistä epäiltynä romanikerjäläisten välittämisestä Suomeen, kertoo Yle.

Yleisradion mukaan rikollisliiga on ohjaillut kerjäläisten toimintaa Romaniasta. Liigassa on mukana jopa 30 ihmistä. Kiinniotot tapahtuivat Aradin kaupungissa.

Suomen krp epäili jo kesällä romanikerjäläisten toimintaa järjestäytyneeksi, ulkomailta käsin johdetuksi rikollisuudeksi.

Lähteet: AP, CIA Factbook, Wikipedia, Wikipedia (eng), Yle uutiset,

Aiheesta lisää:

Katso kuvakooste: Romanikerjäläisten leiri häädettiin Helsingissä (SK 27.10.2009)