Roman Polanski -dokumentti: Rikos, petos ja pako

Ulkomaat 24.1.2010 15:00
Marina Zenovich Marina Zenovichin dokumentti kertoo Roman Polanskin koko tarinan. Nyt Zenovich tekee jo jatkoa dokumentille. Kuva Mateo Rilovic / Cropix

Elokuvaohjaaja Roman Polanski pidätettiin syyskuussa Sveitsissä. Yhdysvalloista 31 vuotta aiemmin raiskaustuomiota paennut elokuvaohjaaja istuu nyt kotiarestissa odottamassa luovutuspäätöstä.

Yllättävään pidätykseen johtanut oikeusjutun uudelleen avaaminen on tavallaan dokumentaristi Marina Zenovichin syy.

Seitsemän vuotta sitten hän näki televisiosta Polanskin hyväksikäyttämän Samantha Geimerin ja hänen lakimiehensä haastattelun.

”Lakimies sanoi, että päivä, jona Polanski pakeni, oli häpeäksi Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmälle. Hän tarkoitti, että Polanskia oli kohdeltu väärin”, Zenovich kertoo puhelimessa Los Angelesista.

”Miksi Geimerin lakimies antoi ymmärtää, että Polanski oli joutunut oikeusmurhan uhriksi? Polanski oli tuolloin otsikoissa, koska Pianisti oli Oscar-ehdokkaana, mutta hän itse ei voinut tulla gaalaan. Oikeusjutusta ei juuri kukaan kirjoittanut. Lähdin elokuvantekoon, koska halusin siitä itse tolkkua.”

Epäilyttävä tuomari

Roman Polanski: Wanted and Desired on henkilökuva, joka kertoo puolalaissyntyisen ohjaajan tarinan rautaesiripun takaa Lontooseen ja lopulta Hollywoodiin. Siellä hän ehti tehdä yhden menestyselokuvan, Rosemaryn painajaisen, ennen kuin hörhöjengi tappoi hänen raskaana olleen näyttelijävaimonsa Sharon Taten.

Mutta ennen kaikkea Zenovichin elokuva on tutkimus siitä, mitä tapahtui, kun Polanski oli pidätetty 13-vuotiaan Geimerin raiskauksesta maaliskuussa 1977. Dokumentti ei kiistä ohjaajan syyllisyyttä, mutta paljastaa mustia pisteitä amerikkalaisessa oikeusjärjestelmässä.

”Haastatteluja tehdessäni ymmärsin, että monet osallisista eivät olleet koskaan kertoneet tarinaansa.”

Sekä syyttäjä että puolustusasianajaja olivat hämmästyttävän yksimielisiä eräästä seikasta: tuomari Lawrence Rittenband oli julkisuudennälkäinen valehtelija. Hän lupasi Polanskille tunnustusta vastaan lievän rangaistuksen, mutta pian näytti, että tuomio olisikin peräti 50 vuotta vankilaa.

”Rittenband rikkoi jatkuvasti velvollisuuksiaan. Hän keskusteli Polanskin tulevasta tuomiosta jopa toimittajien kanssa.”

Tulossa pitkä näytelmä

Raskauttavimmat kommentit antoi David Wells, syyttäjä, joka ei ollut tekemisissä tapauksen kanssa. Hän kertoi kiusoitelleensa Rittenbandia kohti kovempaa rangaistusta.

Kesällä 2008, dokumentin USA:n ensi-illan aikaan Polanskin lakimiehet vaativat tapauksen uudelleenkäsittelyä Wellsin haastattelun vuoksi. Siitä alkoi vyöry, joka johti pidätykseen. Wells kiirehti julkisuuteen kertomaan, että hän oli valehdellut Zenovichin kameralle.

”Olin järkyttynyt. Hän totesi ykskantaan, että elokuvani on puutaheinää. Uskon, että Wells puhui totta ja nyt hän valehtelee.”

Näytelmä jatkuu. Edessä saattaa olla vuosikymmenen julkkisoikeudenkäynti. Edesmenneen Rittenbandin korruptio on tuonut monille mieleen Polanskin elokuvan Chinatown.

”Minulle tuli yllätyksenä, kuinka voimakkaita mielipiteitä asia yhä herättää. Jotkut sanovat, että elokuva on Polanskin puolella. Osa heistä on mielettömän aggressiivisia.”

Zenovich tekee kuitenkin jo jatkoa dokumentilleen.

”Täytyyhän minun seurata tapaus loppuun asti, kun kerran avasin sen uudelleen.”

Roman Polanski: Wanted and Desired esitetään DocPoint -festivaalilla 28.1. ja saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 29.1.