Republikaanit valtasivat edustajainhuoneen – tässä oikeistosiiven nousevat tähdet

Ulkomaat 3.11.2010 07:37
Vastavalittu senaattori Rand Paul ja vaimonsa Kelley Paul tervehtivät yleisöä voiton selvittyä 2. marraskuuta. Kuva Ed Reinke / AP / Lehtikuva.

Yhdysvaltain kongressivaalit eivät tarjonneet yllätystä. Republikaanit marssivat mittavaan voittoon.

Viime viikkojen gallupit osoittautuivat luotettaviksi. Republikaanit ottivat kontrollin edustajainhuoneesta, ja demokraatit pitivät niukan enemmistön senaatista. Kun keskiyö saapui itärannikolle ja ääntenlaskenta siirtyi loppusuoralle, republikaanit näyttivät saaneen jopa 235-255 paikkaa edustajainhuoneessa (435 edustajaa) sekä 47 tai 48 senaatissa (100 senaattoria).

Tulokset vahvistunevat vasta myöhemmin kuluvalla viikolla, kun kiivaasti taisteltujen Washingtonin ja Alaskan loputkin äänet on laskettu.

Teekutsu-liikkeen suosikit menestyivät vaaleissa. Vaalit puskivat paitsi kongressin, mutta myös republikaanisen puolueen kauemmaksi oikealle. Tuoreet senaattorit Rand Paul (Kentucky) ja Marco Rubio (Florida) ovat nyt republikaanisen puolueen oikeistosiiven nousevat tähdet.

”Republikaanit ovat väärässä jos he tulkitsevat vaalituloksen rakkaudenosoituksena. Ennemminkin, tämä on toinen mahdollisuus,” Rubio sanoi voitonpuheessaan, muistuttaen puoluettaan pitämään vaalilupauksensa vastuullisesta taloudenpidosta.

Republikaanit menestyivät Yhdysvaltain jokaisessa kolkassa, mutta puolueen menestys oli vahvinta perinteisesti konservatiivisissa vaalipiireissä ja osavaltioissa, jotka siirtyivät demokraattien ja Obaman leiriin vuosien 2006 ja 2008 vaaleissa. Puolue kaappasi takaisin useimmat tuolloin menettämistään paikoista. Republikaanit menestyivät vahvasti myös Keskilännessä, talouden rakennemuutoksesta sekä lamasta pahoin kärsivässä ay-demareiden entisessä valtakeskuksessa.

Demokraatit ottivat tappionsa tyynesti. Edustajainhuoneen menetys oli odotettu, ja senaatin pysyminen puolueen hallussa pehmitti pettymystä.

Eilinen republikaanien juhla oli lähihistorian toiseksi suurin vaalivoitto Yhdysvalloissa. Vuonna 1994, kaksi vuotta Bill Clintonin valinnan jälkeen, republikaanien puolue onnistui kaappaamaan sekä edustajainhuoneen että senaatin.