Rauhantarjous Venäjälle, Saakashvili: Venäjä haluaa kaataa Georgian hallituksen

Ulkomaat 11.8.2008 11:27

Georgian presidentti, Ranskan ulkoministeri ja Suomen ulkoministeri ovat allekirjoittaneet rauhantarjouksen. Tarjous esitellään Venäjälle. Samaan aikaan Georgian presidentti sanoo, että Venäjän sotatoimien tavoitteena on saada hallintaansa Georgian halki kulkeva öljyputki.venäläisjoukkoja

Venäläisjoukkoja Khurchan kylässä Abhasiassa 10. elokuuta 2008.

Georgia, EU ja Ety-järjestö ovat allekirjoittaneet EU:n tukeman rauhantarjouksen, sanoo Georgian turvallisuusneuvosto uutistoimisto AFP:lle.

Sopimuksen allekirjoittivat presidentti Mihail Saakashvili, EU:ta edustava Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtaja, ulkoministeri Alexander Stubb.

Tarjous esitellään seuraavaksi Venäjälle.

Venäjä on ilmoittanut torjuvansa Georgian aiemmin esittämän tulitaukotarjouksen.

Aiemmin presidentti Mihail Saakashvili sanoi, että Venäjä haluaa vaihtaa Georgian hallituksen mieleisekseen.

Saakashvili sanoi tiedotustilaisuudessa myös, että 90 prosenttia sodan georgialaisuhreista on siviilejä. Hän ei tarkentanut, kuinka monta ihmistä on kuollut.

Aiemmin Georgia on ilmoittanut, että 80 prosenttia kuolleista on sotilaita.

Venäjän asevoimat kertoo 17 venäläissotilaan kuolleen ja 52:n haavoittuneen Georgian alueella käydyissä taisteluissa. Pääesikunnan mukaan neljä venäläiskonetta on pudotettu.

Venäjän asevoimien tiedottaja puolestaan sanoo, etteivät Venäjän maavoimien joukot ole edes ylittäneet Etelä-Ossetian ja Georgian rajaa. Hänen mukaansa ”venäläiset rauhanturvaajat” eivät halua valloittaa Georgian aluetta.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt olevansa varsinaisessa sodassa Georgian kanssa vaan puhuu rauhaanpakottamisoperaatiosta.

Halonen keskusteli
Medvedevin kanssa

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on tänään keskustellut puhelimessa Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa tämän aloitteesta.

Halonen ilmaisi huolestuneisuutensa Etelä-Ossetian tilanteesta. Hän piti tärkeänä taistelujen välitöntä keskeyttämistä ja korosti, että humanitaarista apua on voitava antaa mahdollisimman pikaisesti. Hän vetosi Venäjän tukeen humanitaarisen avustustoiminnan käynnistämiseksi, tiedotetaan Tasavallan presidentin kansliasta.

Halonen katsoi, että joukot tulisi vetää asemiin, joissa ne olivat ennen 6.8.2008.

”Tilanteeseen ei ole sotilaallista ratkaisua”, presidentti totesi. Sen sijaan alueen vakauttamiseksi tarvitaan yhteisesti sovittavaa, kansainvälistä tarkkailua.

Halonen esitti myös valittelunsa kriisissä menehtyneiden omaisille ja haavoittuneille.

Etyj-puheenjohtajana Suomi pyrkii siihen, että kaikki osapuolet lopettavat taistelutoimet.

Halonen toivoi, että Venäjä osaltaan toimisi tilanteen rauhoittamiseksi, jotta neuvottelut voitaisiin käynnistää mahdollisimman pian. Suomi pyrkii siihen, että kansainvälinen yhteisö tekee tiivistä yhteistyötä tämän puolesta.

Presidentti Medvedev kertoi keskustelussa näkemyksensä kriisin ratkaisemisesta. Hän oli huolissaan humanitaarisesta tilanteesta ja nosti esille myös Pohjois-Ossetian pakolaisongelman.

Georgialaisaktivisti varoittaa
Venäjän sotapropagandasta

Suomi-Georgia -seuran varapuheenjohtaja, arkkitehti Reno Siradze varoittaa uskomasta Venäjän sotapropagandaa.

”Venäjä on hyökkääjä, miehittäjä”, Siradze muistuttaa. Venäjän sotakaluston vyöryminen rajan yli Georgiaan on hänen mielestään vaarallinen ennakkotapaus koko maailman mittakaavassa.

”Pääasia on se, ettei uskota Venäjän valheita: tällä hetkellä he yrittävät nostaa todella massiivista valeaaltoa. Moskova yrittää syyllistää lännen Georgian tukemisesta. — Heidän väitteensä on torjuttava”, sanoo Siradze, 58.

Vuodesta 1979 Suomessa asunut Siradze uskoo tavallisten suomalaisten ymmärtävän miltä tuntuu, kun suuri naapuri käy pienen naapurin kimppuun. Viestimien tarkkanäköisyydestä hän ei ole niinkään varma.

”Suurin valta on tiedotusvälineillä. Jos ne menevät Venäjän disinformaation lankaan; helposti ne sitten voisivat syyttää tätä pientä (Georgian) kansaa kansanmurhasta”, hän sanoo.

Hänestä Venäjän kielenkäyttö on kuin suoraan Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n uumenista.

Siradzella on suurin huoli iäkkäästä äidistään, joka asuu kivenheiton päässä Tbilisin hallituspalatsista.

”Kukaan ei ole turvassa, kaupunkien siviilikohteita on pommitettu. Tänä päivänä ei tällaisia kivikauden metodeja muka saa käyttää ja koko maailman edessä tehdään niin. Se on kaksinkertaisesti surullista”, Siradze sanoo.

Ratkaisu Etelä-Ossetian selkkaukseen – sitten kun aseet ovat vaienneet – olisi kansainvälinen rauhanturvajoukko ilman Venäjän edustusta.

”Venäjä ei ole puolueeton.”

Siradze muistuttaa, että Etelä-Ossetia ei ole vain osseettien maata – vaan osseetteja ja georgialaisia asuu limittäin ja lomittain kylissään ja kansallisuuksien keskinäiset avioliitot ovat tavallisia.

”Alue on kuin voileipä. Ihmisten väliset siteet ovat niin tiiviitä.”

Teksti
STT
STT-Reuters-AFP
SK netin toimitus
Riitta Turunen, STT

Kuva
Vladimir Popov / AP / Lehtikuva

Aiheesta verkossa
Reuters
BBC
CNN
Itar-Tass
The New York Times
AFP