Ratkaisu vesipulaan? Uusi keksintö muuttaa ilman juomavedeksi

Ulkomaat 20.4.2012 15:00
Taiteilijan näkemys juomavettä tuottavasta tuulivoimalasta. 12 tonnia painava laite voi valmistajan mukaan tuottaa juomakelpoista vettä 350-1200 litraa päivässä. Kuva: Eole Water.

Viime lokakuusta lähtien Abu Dhabissa on hyrrännyt koeluontoinen tuulivoimala, jonka tarkoituksena ei ole muuttaa ilmavirtaa sähköksi vaan juomakelpoiseksi vedeksi. Idea on osoittautunut toimivaksi: maallikon silmiin tavalliselta tuulivoimalalta näyttävä laite on muuttanut kuivaa aavikkoilmaa vedeksi 500-800 litran päivävauhtia.

Ranskalaisen start-up-yrityksen Eole Waterin valmistama voimala voi tuottaa juomavettä jopa aavikolla, sillä kuivassakin ilmassa on useimmiten kosteutta. Esimerkiksi perjantaina Abu Dhabin ilmassa oli 5 millilitraa vettä jokaisessa kuutiometrissä ilmaa, kun ilmankosteus oli vain 15 prosenttia. Suunnilleen saman verran kosteutta oli perjantaina sateisessa mutta koleassa Helsingissä.

Perjantaisissa olosuhteissa yhden vesilitran tuottamiseen tarvitaan 400 kuutiota ilmaa. Laite saa talteen vain puolet ilmankosteudesta.

Ranskalaisyrityksen tavoitteena on kehittää luotettava laite, joka voisi tuottaa juomavettä syrjäisillä seuduilla ilman suuria ylläpitokustannuksia. Se on oivaltanut yhdistää pienehkön, 30 kilowatin tuulivoimalan laitteeseen, joka tiivistää ilmankosteuden vedeksi. Yli jäävä sähkö käytetään veden puhdistamiseen.

Eole Water on kehittänyt laitetta täysipäiväisesti kohta kaksi vuotta. Se arvioi, että mikäli voimalan lapojen halkaisija kasvatettaisiin 25 metriin nykyisestä 13 metristä, laite voisi tuottaa Abu Dhabin olosuhteissa tuhat litraa vettä päivässä. Se olisi edelleen pieni verrattuna tämän hetken suurimpiin, yli sadan metrin halkaisijan tuulivoimaloihin.

Laite vaatii vähintään seitsemän metriä sekunnissa puhaltavan tuulen toimiakseen. Markkinointijohtaja Thibault Janinin mukaan laitteen tehokkuus riippuu merkittävästi olosuhteista. Asennuspaikasta riippuen nykyinen laite voisi tuottaa 350-1200 litraa juomavettä päivittäin.

Lähteet: Gizmodo, Eole Water