Ranskan karkotustoimet kuohuttavat – romanikuningas vertasi Sarkozya natsijohtajaan

Ulkomaat 9.9.2010 10:00
Romaniassa monet elävät tien päällä. Kuva Vadim Ghirda / AP / Lehtikuva.

Ranskan hallitus on viime viikkoina tyhjentänyt useita romanileirejä ja lähettänyt niiden asukkaat takaisin synnyinmaahansa, suurimmaksi osaksi Bulgariaan ja Romaniaan.

Keskiviikkona romanikuningas Iulian Rădulescu puhui vuosittaisessa romanien festivaalitapahtumassa Karpaattien juurella. Hänen mielestään presidentti Nicolas Sarkozy toimii kuten natsimielinen diktaattori Ion Antonescu, joka hallitsi Romaniaa toisen maailmansodan aikana.

Antonescu karkotti sodan aikana arviolta 25 000 romania Transnistriaan vuonna 1942. Heistä noin 11 000 kuoli kylmyyteen, nälkään ja janoon jo matkalla.

Iulian Rădulescun mukaan romanien massakarkottaminen Ranskasta on epäoikeudenmukaista.

”On väärin poistaa maasta sellaisetkin ihmiset, jotka noudattavat lakia.”

Romaneista valtaosa elää köyhyyden, työttömyyden, asunnottomuuden, väkivallan tai syrjinnän sävyttämää elämää. EU:n alueella asuu noin 10-12 miljoonaa romania, heistä noin 1,5 miljoonaa Romaniassa.

Ranska on tähän mennessä karkottanut tuhatkunta romania. Poikkeuksellisia toimia on perusteltu rikosten vähentämisellä.

Ongelmallista on, että Ranska ja Romania kuuluvat Euroopan unioniin, jonka alueella kaikkien jäsenmaiden kansalaisten tulisi saada liikkua vapaasti. EU-maiden hallitukset tosin saavat lähettää ihmisiä synnyinmaahansa, jos he eivät kykene elättämään itseään.

Kiistanalaisuus piileekin juuri siinä, kuinka itsensä elättäminen voidaan määritellä – ja todistaa. Tällä hetkellä ei ole tietoa esimerkiksi siitä, ovatko karkotetut romanit olleet työttömiä.

Sarkozyn karkotuskampanja on saanut kritiikkiä niin roomalaiskatoliselta kirkolta kuin YK:lta. Myös muutamat Ranskan hallituksen edustajat ovat kyseenalaistaneet maastapoistot.

Karpaattien juurella pidetyillä festivaaleilla puhui myös toinen romanijohtaja Ioan Cioabă. Hänen mielestään syy romanien karkotuksiin on yksinkertainen:

”Eurooppalaisille on säädetty omat lait. Romaneihin sovelletaan aivan muita sääntöjä.”

Lähde AP