Putinista puoluejohtaja?

Ulkomaat 9.4.2008 10:36

Vladimir PutinValtapuolue Yhtenäisen Venäjän johtaja Boris Gryzlov ehdottaa, että presidentti Vladimir Putin, 55, valittaisiin hänen seuraajakseen ensi maanantaina Moskovassa pidettävässä puoluekokouksessa.

Teksti
Teppo Tiilikainen

Myös Venäjän vaikutusvaltaisen teollisuusliiton puheenjohtaja Aleksandr Šokhin tukee ajatusta.

Putin ei ottanut heti kantaa ehdotukseen. Hänellä ei ole muodollista asemaa puolueessa, vaikka hän oli sen vaaliveturina joulukuisissa duuman vaaleissa.

Gryzlovin mukaan Putin nimitetään Venäjän pääministeriksi toukokuussa heti presidenttikautensa loppumisen jälkeen. Putinin seuraaja Dmitri Medvedev vannoo virkavalansa 7. toukokuuta, ja duuma hyväksyy Putinin pääministeriksi seuraavana päivänä.

Putin vakuutti viime viikolla pidetyssä Naton huippukokouksessa, että vastuu ulkopolitiikasta siirtyy samalla Medvedeville. Hän aikoo itse keskittyä pääministerinä Venäjän talouteen ja muihin yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Putin ei voinut asettua presidenttiehdokkaaksi maaliskuun presidentinvaleissa, koska perustuslaki sallii vain kaksi peräkkäistä presidenttikautta. Vuonna 2012 Putin voi halutessaan asettua jälleen ehdolle.

Kuva
Natalia Kolesnikova / AFP / Lehtikuva
Venäjän presidentti Vladimir Putin Sotshissa 6. huhtikuuta 2008.