Putinin kannatus romahti Pietarissa

Ulkomaat 5.12.2007 12:10

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vaalivoitto ei ollut kaikkialla niin murskaava kuin Kremlissä toivottiin. Presidentti Vladimir Putinin kannatus näyttää romahtaneen etenkin hänen kotikaupungissaan Pietarissa.

Teksti Teppo Tiilikainen

Yhtenäinen Venäjä sai vain 50,3 prosenttia pietarilaisten äänistä, kun kannatus nousi valtakunnallisesti yli 64 prosenttiin. Myös Pietarin äänestysprosentti oli poikkeuksellisen matala, 51,7 prosenttia.

Väitteet tuloksen manipuloimisesta ovat varjostaneet voitonjuhlia Kremlissä. Syytökset eivät tulleet yllätyksenä – vaalikomission edustaja vihjaili jo etukäteen, tosin nimettömänä, että haluttu tulos toteutetaan vaikka väkisin. Esimerkiksi Tšetšeniassa Yhtenäinen Venäjä sai neuvostoaikoja muistuttavat 99,4 prosenttia äänistä.

Kremlissä korostetaan, että kysymyksessä oli kansanäänestys Putinin linjasta. Presidentti tulkitsi tuloksen voitokseen, vaikka saikin nyt viisi miljoonaa ääntä vähemmän kuin vuoden 2004 presidentinvaaleissa.

Putinin entinen neuvonantaja ja nykyinen kriitikko Andrei Illarionov väittää Financial Times -lehdessä, että Putin on tosiasiassa erittäin pettynyt vaalitulokseen.

”Putin sai vähemmän ääniä kuin neljä vuotta sitten ja vähemmän kuin kahdeksan vuotta sitten, jos tulosten väärentäminen ja muiden puolueiden painostaminen otetaan huomioon”, Illarionov väittää.

Aiheesta lisää
Venäjän vaalit: Putin sai murskavoittonsa (SK netti 3. 12. 2007)