Putin puolusti Venäjän toimia Georgiassa

Ulkomaat 9.8.2008 19:41

Pääministeri Vladimir Putin puolusti lauantaina Venäjän sotatoimia Georgiassa. Pohjois-Ossetian pääkaupunkiin Vladikavkaziin saapunut Putin sanoi Venäjän toimien olevan ”oikeutettuja ja jopa välttämättömiä”.pakolaislapsi etelä-ossetiassa

Georgian ja Venäjän raja 9. elokuuta 2008. Sotaa pakenevat ihmiset odottavat rekisteröitymistä pakolaisiksi.

Putin vaati Georgiaa lopettamaan viipymättä hyökkäyksensä Etelä-Ossetiassa.

Georgian presidentti Mihail Saakashvili puolestaan vetosi tulitauon saamiseksi alueelle. Tulitaukotoiveista huolimatta Georgiaan julistettiin sotatila, ja kaikki maan Irakissa olevat sotilaat kutsuttiin kotiin.

Ensimmäinen kansainvälinen rauhanvaltuuskunta valmistautui matkustamaan Georgiaan, missä taistelut riehuivat toista päivää kapinallisen Etelä-Ossetian hallinnasta.

EU:n, Ety-järjestön ja Naton yhteinen valtuuskunta oli lähdössä Tbilisiin tunnustelemaan tulitauon mahdollisuuksia. Suomen ulkoministeri Alexander Stubb tosin katsoi, että edellytykset taistelujen pikaiseen taukoamiseen ovat varsin vähäiset.

Putinin ja Etelä-Ossetian
uhriarviot eri linjoilla

Putin arvioi, että Etelä-Ossetian konfliktissa on kuollut useita kymmeniä ihmisiä.

Arvio poikkeaa melkoisesti Etelä-Ossetian separatistihallinnon luvuista. Se on ilmoittanut ainakin 1600 ihmisen kuolleen taisteluissa.

Putin sanoi samalla pitävänsä Venäjän toimia Etelä-Ossetiassa täysin laillisina ja kehotti Georgiaa lopettamaan hyökkäyksensä.

Pohjois-Ossetian alue kuuluu Venäjään.

Medvedev sanoi
tuhansien kuolleen

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev sanoo Georgian olevan vastuussa tuhansista kuolonuhreista Etelä-Ossetiassa.

Kremlin lehdistöedustaja kertoi iltapäivällä Medvedevin ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin eilisen puhelinkeskustelun sisällöstä.

Medvedev painotti keskustelussa, että ainoa ratkaisu kriisiin on Georgian joukkojen vetäminen konfliktialueelta.

Bush varoittaa puolestaan Venäjää laajentamasta Etelä-Ossetian kriisiä. Bushin mukaan Venäjän hyökkäykset muualle Georgiaan merkitsevät kriisin laajentamista vaarallisella tavalla.

Pekingin olympialaisia seuraava Bush sanoi vedonneensa osapuoliin tulitauon saamiseksi alueelle.

Bush sanoi olleensa puhelinyhteydessä sekä Venäjän presidenttiin Dmitri Medvedeviin että Georgian presidenttiin Mihail Saakashviliin.

Georgian parlamentti on vahvistanut koko maan olevan sotatilassa. Parlamentti antoi tukensa presidentti Saakashvilin aiemmin päivällä julistamalle poikkeustilalle.

Sotatilalait ovat voimassa 15 päivän ajan.

Abhasia siirsi joukkojaan
Georgian vastaiselle rajalle

Georgian toinen kapinallisalue Abhasia ilmoitti myöhään lauantaina siirtäneensä joukkojaan Georgian vastaiselle rajalle, raportoi venäläinen uutistoimisto Interfax.

Abhasia on ilmoittanut pelkäävänsä Georgian hyökkäystä siitä lähtien kun georgialaisjoukot aloittivat sotatoimet Etelä-Ossetiassa.

Abhasian mukaan Georgia on vahvistanut joukkojaan myös Abhasian rajalla.

Ranska vaatii vetämään
joukot takaisin

EU:n puheenjohtajamaa Ranska on tehnyt ehdotuksen verenvuodatuksen lopettamiseksi Etelä-Ossetiassa. Ranska vaatii Venäjää ja Georgiaa vetämään joukkonsa kriisialueelta.

Ranskan ehdotus edellyttää paluuta kriisiä edeltävään tilanteeseen.

Ranska ilmoittaa myös lähettävänsä ulkoministeri Bernard Kouchnerin kriisialueelle tunnustelemaan mahdollisuuksia laukaista konflikti.

Georgia ei vetäydykään
olympialaisista

Georgian 35 urheilijan joukkue ei sittenkään vetäydy Pekingin olympialaisista.

Venäläinen uutistoimisto Interfax ehti jo lauantai-iltana uutisoida, että Georgia vetäytyy olympialaisista Venäjän maahan kohdistuneen hyökkäyksen takia. Georgian urheilijat ovat huolissaan perheistään ja sukulaisistaan.

Georgian joukkueen tiedottajan Giorgi Tshanishvilin mukaan maan hallitus päätti kuitenkin pitää joukkueen Pekingissä. Myös presidentti Mihail Saakashvili oli toivonut joukkueelle lähettämässään viestissään samaa.

”Heidän (kilpailijoiden) täytyy keskittyä kilpailuihin, mutta se on erittäin vaikeaa. Mutta me kaikki pidämme yhtä”, Tshanishvili sanoi.

Georgian olympiajoukkue on pyytänyt kansainväliseltä yhteisöltä apua väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

”Tämä tarkoituksellinen väkivaltaisuuksien strategia on kasvanut suuren luokan sotilaalliseksi väliintuloksi koskien koko Georgiaa. Vetoamme kansainväliseen yhteisöön, jotta (Venäjälle) voidaan tehdä selväksi, ettei itsenäisen valtion alueelle tunkeutuminen ja valtion pommittaminen ole hyväksyttävää tällä vuosisadalla”, urheilijoiden tiedotteessa todettiin.

Georgian joukkue asustaa vain parinkymmenen metrin päässä paljon suuremmasta Venäjän joukkueesta, mutta Georgian joukkueen tiedottajan mukaan ongelmia ei ole ollut.

Stubb ei usko
pikaiseen rauhaan

Suomen ulkoministeri Alexander Stubb arvioi, että mahdollisuudet nopeaan tulitaukoon Etelä-Ossetian kriisissä ovat varsin vähäiset.

”En nosta toiveita kovin korkealle tulitauon ja rauhanneuvottelujen suhteen. Asteikolla yhdestä kymmeneen liikutaan ehkä jossain kakkosen kohdalla”, Stubb sanoi lauantaisessa lehdistötilaisuudessaan.

Hänen mukaansa Ety-järjestön kanta tilanteeseen on silti selkeä: kaikkien osapuolten, niin Georgian, Etelä-Ossetian kuin Venäjänkin on lopetettava sotatoimet.

Diplomaattiset ponnistelut kriisin laukaisemiseksi käyvät kuumina. Stubb kertoi istuneensa perjantaina kaksitoista tuntia puhelinneuvotteluissa Georgian johdon, EU:n edustajien, sekä muun muassa Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerien kanssa.

Myös lähipäivät ovat kiireiset.

Stubbin oli määrä vielä lauantai-iltana keskustella EU-puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministerin Bernard Kouchnerin kanssa, ja maanantaina EU:n ulkoministerit kokoontuvat hätäkokoukseen Pariisiin. Sieltä Stubbin matka jatkuu Georgiaan ja edelleen Venäjälle alkuviikon aikana.

Kriisialueelle on jo matkustanut Etyjin, EU:n ja Yhdysvaltain valtuuskunta, mutta varsinaisia välitysesityksiä ei ole vielä luvassa.

”Tässä vaiheessa ainoa keino on keskustelu. Kuunnellaan osapuolia ja vedetään sen jälkeen johtopäätökset, että onko meillä mitään tarjottavaa. Saan tilannekatsauksen todennäköisesti sunnuntaina, ja sitten katsotaan kannattaako mitään lähteä tarjoamaankaan”, Stubb sanoi.

Ulkoministeri korosti, ettei Suomen tehtävä Etyj-puheenjohtajamaana ole etsiä syyllisiä selkkaukseen vaan hakea siihen ratkaisua. Hän kuitenkin huomautti, että paluuta entiseen ei ole.

”Venäjä on tällä hetkellä konfliktin osapuoli, ei välittäjä. Sen pitää heijastua siinä vaiheessa kun lähdetään rakentamaan rauhanneuvotteluja”, Stubb katsoi.

Teksti
STT-AFP-Reuters
STT-Reuters
STT-Reuters-Itar-Tass
Kimmo, Mäkilä, STT

Kuva
Mihail Metzel / AP / Lehtikuva

BBC
CNN
Itar-Tass