Putin halusi Helsingissä enemmän kuin pr-voiton – Tavoite epäonnistui, kun Trumpia alettiin haukkua petturiksi

Venäläisten asiantuntijoiden mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain huonojen välien syy on syvemmällä kuin vaaleihin vaikuttamisessa.
Ulkomaat 18.7.2018 14:21
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta 2018.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta 2018. © JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Venäjän tavoite Helsingin huipputapaamisessa oli auttaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia luomaan kertomus henkilökohtaisesta diplomaattisesta voitosta. Tämä kuitenkin epäonnistui ja lopputulos oli tarina petturuudesta.

Näin analysoi arvostettu venäläinen ulkopolitiikan asiantuntija Vladimir Frolov. Hänen mielestään Kremlin voitot jäivät pr-rintamalle, vaikka tavoitteet olivat olleet paljon koreammalla.

Frolovin tulkinnan mukaan Kreml halusi, että Helsingistä palaava Trump olisi otettu kotona vastaan voittajana. Sen jälkeen uusien Venäjä-pakotteiden asettaminen olisi ollut erittäin vaikeaa, eikä Trump liioin olisi voinut nopeasti palata tiukkaan vastakkainasetteluun.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu