Punakynä korjasi Arizonan kiisteltyä siirtolaislakia – kuvernööri Jan Brewer jatkaa ”taistelua laillisten asukkaiden puolesta”

Ulkomaat 29.7.2010 09:47
Arizonan kiistelty siirtolaislaki tuli voimaan tänään, joskin lievennettynä. Kuva Matt York / AP / Lehtikuva.

Vain muutamia tunteja ennen Arizonan uuden siirtolaislain voimaantuloa tuomari Susan Bolton pisti kapuloita rattaisiin. Se merkitsi erävoittoa presidentti Obaman hallinnolle – ainakin toistaiseksi.

Peli ei ole kuitenkaan vielä pelattu. Muun muassa Arizonan kuvernööri Jan Brewer aikoo vedota oikeuteen, jotta tuomari Boltonin torppaamat lakipykälät tulisivat lopulta voimaan. On todennäköistä, että aiheesta väännetään kättä korkeimmassa oikeudessa asti.

Siirtolaislailla on ollut kohtalaisen suuri kansansuosio, mutta Obaman hallinto sekä ihmisoikeusjärjestöt ovat suhtautuneet siihen tuomitsevasti.

Oikeus ei hyväksynyt useita kohtia uudesta laista.

Voimaan jäi tulematta muun muassa pykälä, jonka mukaan laiton siirtolainen syyllistyy rikokseen, jos hän hakee tai tekee töitä.

Punakynällä vedettiin yli kohta, jonka mukaan siirtolainen syyllistyy rikokseen, jos hänellä ei ole oleskelulupaa mukanaan. Uupumaan jäi myös pykälä, joka olisi velvoittanut poliisin varmistamaan henkilön laillisen maassaolon kaikkien rikostutkimusten yhteydessä.

Kuvernööri Jan Brewer ei lannistunut siirtolaislain riisumisesta.

”Todellinen taistelu on vasta alkamassa”, Brewer totesi. ”Kun se saadaan päätökseen, Arizona on voittanut itselleen oikeuden suojella laillisia asukkaitaan.”

Koko Yhdysvalloissa arvioidaan oleskelevan noin 10,8 miljoonaa laitonta siirtolaista.

Lue muut Arizonan siirtolaislakiin liittyvät jutut tästä.

Lähde Reuters