Puheenvuoro: Palestiinalaisten ahdingon varjolla ei tule puolustella sotarikoksia muualla

”Anti-imperialistien maailmankuvassa syyrialaiset eivät ole aktiivisia toimijoita, vaan täysin johdateltavissa olevia, suurvaltojen pelinappuloita”, kirjoittaa toimittaja ja tutkija Saana-Maria Jokinen.
Ulkomaat 8.6.2021 11:00
Saana-Maria Jokinen
Duman kaupunkiin Syyriassa tehtiin kemiallinen isku huhtikuussa 2018. Iskusta on syytetty presidentti Bashar al-Assadin joukkoja. © White Helmets/ Handout/Anadolu Agency/Getty Images

Kun Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti jälleen kiihtyi toukokuussa, Suomessakin keskusteltiin antisemitistisistä piirteistä, joita esiintyi palestiinalaisten oikeuksien puolesta Euroopassa järjestetyissä mielenosoituksissa.

Vähäiselle huomiolle on sen sijaan jäänyt länsimaisen Palestiina-aktivismin liepeillä esiintyvä diktatuurien, kuten Syyrian hallinnon, puolustelu ja niiden sotarikosten kyseenalaistaminen.

Vasemmistolaisiksi ja ”progressiivisiksi” miellettävissä, Israelin ja Palestiinan tilanteeseen keskittyvissä julkaisuissa, sekä asialle omistautuneiden aktivistien joukossa vaikuttaa henkilöitä, jotka näkevät itsensä imperialismin vastustajina tai "anti-imperialisteina".