Presidentti Van Rompuy kasvattaa valtaansa EU:ssa

Ulkomaat 30.3.2010 08:00
van rompuy Presidentti Herman Van Rompuy teki kaikkensa talousvaikeuksissa pyristelevän Kreikan pelastamiseksi EU:n huippukokouksessa. Kuva Virginia Mayo / AP / Lehtikuva.

Suomessa presidenttiä riisutaan vallasta, sen sijaan EU:ssa on käymässä juuri päinvastoin: Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi eli presidentiksi viime marraskuussa valitun Belgian flaamipoliitikko Herman Van Rompuyn asema vahvistuu.

Sen osoitti viime viikon EU:n huippukokous.

Presidentti Van Rompuy johti 27 EU-päämiehen huippukokousta kylmähermoisesti jopa kuumimpien Kreikan pelastamista koskevien vääntöjen yhteydessä ja sai asiasta aikaan unionin yhteisen päätöksen, mitä pidettiin vielä muutamaa päivää ennen kokousta epätodennäköisenä.

Se jätti EU:n komission roolin päätöksenteossa sivummalle.

Päätös pohjautui Saksan ja Ranskan kuudentoista jäsenmaan euroryhmälle tekemään esitykseen. Se oli menettely, jota pienet jäsenmaat, kuten Suomi, seurasivat huippukokouksessa suu mutrulla.

Näin kertovat huippukokouslähteet, joita EU-toimittajan on huippukokouspaikalla aiempaa hankalampi löytää nopeasti silloin, kun hän haluaa selvittää mitä kokoussalissa on todella tapahtunut.

Uusi perussopimus on nimittäin muuttanut ennen lähes juhlalliset huippukokoukset päämiesten arkisiksi työkokouksiksi. Niinpä tietojen saaminen kokoussalista riippuu yksinomaan päämiehistä tai EU:n neuvoston kokoussalissa työskentelevästä muutaman henkilön sihteeristöstä.

Muita ei huippukokoussalissa enää saa olla läsnä.

Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen on kokoussalissa yksin ilman yhtään avustajaa, kuten muidenkin jäsenmaiden päämiehet.

Sekin vahvistaa Eurooppa-neuvoston pysyvän puheenjohtajan Van Rompuyn asemaa.

Mutta ei siinä tarpeeksi.

Perjantaina päättyneessä huippukokouksessa sovittiin muun muassa siitä, että EU:n budjettikurin kiristämiseen ja talouspolitiikan koordinaation vahvistamiseen liittyvät ehdotukset laaditaan Van Rompuyn eikä EU:n komission johdolla.

Siten EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja talous- ja rahakomissaari Olli Rehn eivät olekaan talouspoliittisessa päätöksenteossa EU:ssa niin vahvoja kuin miltä vielä komission nimityksen yhteydessä helmikuussa näytti.

”Eurooppa-neuvoston rooli on vahvistunut, ja se on hyvä asia”, totesi suomalaisvaltuuskuntaan kuuluva virkamies viime huippukokouksen jälkeen.

Uutta kehitys ei EU:n historiassa ole.

Aina kun EU:hun on perustettu uusi päätöksentekoon osallistuva instituutio, se on muuttanut, vaikka vähitellen, vallanjakoa unionissa.

Näin on selvästikin käymässä myös Eurooppa-neuvoston pysyvän puheenjohtajan Van Rompuyn kohdalla.

Hän ei jatka riisuttuna, vaan yhä isommalla valtaviitalla puettuna EU:n presidenttinä.