Presidentinvaalista pudonnut Kasjanov kehotti äänestysboikottiin

Ulkomaat 28.1.2008 10:12

Venäjän entinen pääministeri Mihail Kasjanov kehotti äänestäjiä boikotoimaan farssiksi kutsumaansa presidentinvaalia sen jälkeen kun hänen ehdokkuutensa oli hylätty sunnuntaina. Kremlin arvostelijana tunnetun Kasjanovin tie vaaleihin kaatui syytöksiin vilpistä kannattajakorttien keruussa.mihail kasjanov

Kasjanovin mielestä todellinen syy hänen ehdokkuutensa hylkäämiseen on se, että totalitarismin tielle lähtenyt presidentti Vladimir Putin halusi estää todellisen vaalikoitoksen.

”Viranomaiset pelkäävät avointa kamppailua”, Kasjanov sanoi.

Riippumattomana ehdokkaana Kasjanovin täytyi kerätä tuekseen kahden miljoonan kannattajan nimet. Vaalisäädökset sallivat, että nimistä 5 prosenttia joudutaan hylkäämään, mutta Kasjanovin tapauksessa hylättyjä nimiä oli lautakunnan mukaan yli 13 prosenttia.

Keskusvaalilautakunta hylkäsi Kasjanovin ehdokkuuden yksimielisesti. Lautakunnan mukaan kannattajaluetteloissa oli kymmeniätuhansia väärennettyjä nimiä. Lautakunnan jäsen Elvira Jermakova kuvasi kannattajaluetteloiden keräämistapaa ”häpeälliseksi”.

Maaliskuun 2. päivänä pidettävien vaalien ehdoton ennakkosuosikki on ensimmäinen varapääministeri Dmitri Medvedev, jolle myös presidentti Vladimir Putin on antanut tukensa.

Medvedevin lisäksi vain kolme muuta ehdokasta on rekisteröity. Kommunistijohtaja Gennadi Zjuganovin ja äärikansallismielisen Vladimir Zhirinovskin veikataan saavan noin kymmenen prosenttia äänistä, kun taas lähes tuntemattoman poliitikon Andrei Bogdanovin kannatuksen arvioidaan jäävän yhden prosentin vaiheille. Myös Kasjanoville oli ennustettu alle prosentin kannatusta.

(STT–Reuters–AFP)

Kuva Hannu Lindroos

”Rohkea haastaja, mahdoton tehtävä” (SK 39/2007)
Toimittaja Teppo Tiilikainen tapasi Kasjanovin syyskuussa Moskovassa.