Politiikka takalukossa: Kongressi yrittää romuttaa Obaman uudistukset

Ulkomaat 15.1.2011 16:00
Kongressi Edustajainhuoneen entinen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi ja republikaanien John Boehner osallistuivat kongressin avajaisiin 5. tammikuuta. Kuva Jim young / Reuters / Lehtikuva.

Kongressin edustajainhuoneen uusi republikaaninen puhemies John Boehner, 61, on yrittänyt rauhoitella Yhdysvaltain kuumentunutta poliittista keskustelua. Hän peruutti Arizonan verilöylyn takia kaikki tämän viikon istunnot, joten kongressi pääsee jatkamaan työtään vasta ensi viikolla.

Tilanne ei näytä hyvältä Yhdysvaltain tulevaisuuden kannalta. Maan talous on vaikeuksissa ja monet muutkin asiat odottavat ratkaisuja. Boehner ja hänen edeltäjänsä, demokraattien ryhmäjohtajaksi valittu Nancy Pelosi vakuuttivat kongressin avajaisissa avoimuutta ja yhteistyötä, mutta vanhat riidat nousivat esiin heti sen jälkeen.

Marraskuun vaalit voittaneet republikaanit tekevät kaikkensa romuttaakseen presidentti Barack Obaman suuret lakihankkeet ja estääkseen hänen uudelleenvalintansa seuraavissa presidentinvaaleissa kahden vuoden kuluttua.

Ensi töikseen Boehner yrittää kaataa Obaman terveydenhoitouudistuksen. Edustajainhuoneen oli määrä äänestää hankkeen kumoamisesta jo tällä viikolla, mutta asian käsittelyä lykättiin Arizonan tapahtumien vuoksi.

Republikaanit vastustavat uudistusta henkeen ja vereen, vaikka kongressin budjettitoimisto arvioi, että sen kumoaminen kasvattaisi valtion budjettivajetta 230 miljardilla dollarilla kymmenen seuraavan vuoden aikana.

Kysymys on poliittisesta näytelmästä, sillä republikaanien voimat eivät riitä lain kumoamiseen tällä vaalikaudella. Demokraateilla on edelleen niukka enemmistö senaatissa ja viime kädessä presidentti Obama voi kumota muutosesitykset veto-oikeudellaan.

Republikaanit voivat kuitenkin tukkia uudistuksen rahoituksen. He ovat luvanneet leikata liittovaltion budjetista 100 miljardia dollaria seuraavan kahdeksan kuukauden aikana.

Leikkauksia on luvassa sen jälkeenkin, sillä Yhdysvaltain valtionvelka oli viime syksynä republikaanien ja puolueen sisällä vaikuttavan teekutsuliikkeen tärkein vaaliteema. Puolustusmenoihin ei ole odotettavissa merkittäviä supistuksia.

Myös Obaman ilmastopaketti on vastatuulessa, sillä suuri osa republikaaneista ei usko ilmastonmuutokseen.

Obama yrittää taivuttaa riitelevät poliitikot kompromisseihin. Joulukuussa hän onnistui yllättäen neuvottelemaan ratkaisun pitkään hiertäneeseen verokiistaan. Samalla kongressi päätti jatkaa työttömyyskorvausten maksamista miljoonille amerikkalaisille ja lopettaa homojen syrjinnän armeijassa. Myös uusi, ydinaseita vähentävä Start-sopimus vahvistettiin.