Poliisit kiduttajina - selviytyvätkö he oikeudesta puhtain paperein?

Egypti
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Poliisit Mahmoud Salah ja Awad Ismail seisovat kalterien takana oikeudessa Alexandriassa. Kuva Nasser Nasser / AP / Lehtikuva.

Egyptissä on lykätty oikeudenkäyntiä, jossa kahta poliisia syytetään 28-vuotiaan miehen kiduttamisesta ja pahoinpitelystä kesäkuun alussa. Tapaus on poikinut lukuisia kansalaisprotesteja.

Konstaapelit Mahmoud Salah Amin ja Awad Ismail Suleiman raahasivat Khaled Mohammed Saidin ulos alexandrialaisesta internetkahvilasta, koska tämä ei ollut syystä tai toisesta suostunut esittämään henkilöllisyystodistusta.

Said oli aikaisemmin postittanut nettiin videon, jossa oletettavasti näkyi kaksi poliisia jakamassa ratsiassa takavarikoituja huumeita. Saidin tukijat ovatkin väittäneet, että hänen kuolemansa oli kostoiskun seurausta.

Said piestiin syyttäjän mukaan erityisen julmasti. Hän menehtyi vammoihinsa tapahtumapaikalla.

Uhrin omaiset ovat vaatineet asianajajiensa välityksellä, että Aminia ja Suleimania syytettäisiin murhasta. Jos heidät tuomittaisiin, vankilareissu olisi vähintään kolmen vuoden mittainen, enimmillään viisitoista vuotta.

Tapaus on kirvoittanut useita julkisia kannanottoja Egyptissä, missä turvallisuusjoukot ovat jo pitkään saaneet käyttää valtaansa melko vapaasti. Onkin erittäin harvinaista, että poliisia syytetään rikoksesta.

Useat hallitusta kritisoivat tahot sekä ihmisoikeusaktivistit ovat veikanneet, että Aminin ja Suleimanin oikeudenkäynti olisi jonkinlainen käännekohta.

“Poliisi ja turvallisuusviranomaiset ovat saaneet mellastaa lain yläpuolella aivan tarpeeksi kauan”, toteaa Amnesty Internationalin paikallisen osaston johtaja Malcolm Smart.

Myös tämän oikeudenkäynnin aikana esiin tulleet seikat antavat aihetta epäillä viranomaisten yrittävän pyyhkiä pöytää puhtaaksi väkisin.

Khaled Mohammed Saidille tehtiin kaksi virallista ruumiinavausta. Raporttien mukaan Said tukehtui kuoliaaksi nielaistuaan huumeita, jotka oli pakattu muoviin. Hänen pidätyksessä saamansa vammat eivät riittäneet kuolinsyyksi.

Raporttien todenmukaisuutta on kuitenkin kyseenalaistettu laajasti. Jotkut pitävät niitä sisäministeriön peukaloimina.

“Kuolinsyyntutkijat eivät koskaan selittäneet, miksi uhrin nenästä ja korvista oli vuotanut verta. Se merkitsee yleensä kallonmurtumaa”, sanoo väkivallan uhreja tukevan järjestön johtaja Magda Adly.

“Toisaalta, viranomaiset ovat ennenkin muuttaneet kuolinsyitä mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Joskus raporteissa äkillisen menehtymisen syyksi merkitty muun muassa ripuli, astma tai sellitoveri, joka on jyrännyt uhrin unissaan.”

Nyt Aminin ja Suleimanin oikeudenkäyntiä on kuitenkin lykätty syyskuun lopulle. Selitystä viivytykselle ei ole annettu. Syytetyt ovat siihen asti tutkintavankeudessa.

Lähteet: BBC News, Aljazeera