Interpol diktatuurien apuna

Sortohallitukset pyydystävät toisinajattelijoitaan ulkomailta kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin etsintäkuulutuksilla.

Ulkomaat 24.01.2019 15:39
Hannu Pesonen
Kim Jong-yangin odotetaan uudistavan Interpolia. © KOREAN NATIONAL POLICE AGENCY / LK

Ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyvät hallitukset käyttävät kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin verkostoja väärin saadakseen kiinni arvostelijoitaan.

Näin arvioi brittiläinen kansalaisjärjestö Fair Trials. Järjesto on vuodesta 2012 tutkinut tapaa, jolla Interpol edistää noin 190 jäsenvaltionsa poliisiyhteistyötä vakavista rikoksista epäiltyjen tavoittamiseksi.

Interpol tekee erittäin tärkeää työtä kansainvälisen rikollisuuden torjumiseksi, Fair Trials korostaa. Interpol näyttää kansalaisjärjestön mukaan kuitenkin olevan kyvytön estämään sitä, että sen järeintä keinoa tavoittaa etsittyjä rikollisia, eli niin sanottua punaista määräystä, käytetään toisinajattelijoiden, ihmisoikeusaktivistien sekä toimittajien pidätyksiin ja kaltoinkohteluun.

Interpolin jäsenvaltiot ja kansainväliset tuomioistuimet pyytävät punaisella määräyksellä muilta mailta virka-apua tavoittelemansa henkilön paikantamiseksi ja pidättämiseksi. Interpol julkaisee punaisen määräyksen sen jälkeen kun sen Ranskan Lyonissa toimiva pääsihteeristö on käsitellyt pyynnön ja katsoo sen vastaavan tarkoitustaan.

Sisältö