Poikkeustila Bangkokissa: Pääministeri uhkaa voimatoimilla, katso tuoreet uutiskuvat

Ulkomaat 12.4.2009 11:42

Pääministeri Abhisit Vejjajiva uhkaa hallituksen vastaisia mielenosoittajia voimatoimilla, jos nämä eivät lopeta protestejaan. Katso tuoreet uutiskuvat Bagkokista SK:n kuvaseinällä.

Pääministeri sanoi televisiossa, ettei mielenosoittajilla ole oikeutta rikkoa lakia. Hän kehotti thaimaalaisia pysymään rauhallisina ja vakuutti, että hallitus pystyy palauttamaan maahan vakaat olot. Seuraavat kolme neljä päivää ovat Abhisitin mukaan tässä ratkaisevia.

Turvallisuuskysymyksistä vastaava varapääministeri vetosi puolestaan televisiossa sotilaisiin ja poliiseihin, jotta nämä hoitaisivat tehtävänsä.

Thaimaalaisen Nation-lehden mukaan yksi protestijohtajista kehottaa asukkaita käyttämään hyväkseen nyt syntynyttä sekasortoista tilannetta ja kaatamaan hallituksen.

Suomen Thaimaan suurlähettiläs: Matkailijat turvasssa

Suomen Thaimaan suurlähettiläs Lars Backström arvioi, ettei poikkeustilasta aiheudu matkailijoille ongelmia.

”Kyseessä ei ole ulkonaliikkumiskielto, eikä tilanne kosketa ulkomaalaisia millään tapaa. Tämä on viranomaisten yritys lopettaa mielenosoitukse”t, Backström tiivisti STT:lle puhelimitse Thaimaasta sunnuntaina.

Ulkoministeriö on kuitenkin kehottanut välttämään mielenosoituksien liepeillä liikkumista.
Backström arvioi mielenosoitusten hiljenevän lähipäiviksi, sillä Thaimaassa vietetään uudenvuoden Songkran-juhlaa. Ihmiset matkaavat kotiseuduilleen viettämään juhlaa.

”Bangkok on melkein tyhjä kaupunki, koska kaikki ovat lähteneet sieltä pois. Ei tunnu järkevältä jatkaa mielenosoituksia näissä oloissa.”

Pyhien jälkeen mielenilmaukset jatkunevat taas. ”Tilanne on yhtä jumissa kuin ennenkin. Hallitus ei voi tehdä näissä oloissa myönnytyksiä, ja yhtä vähän mielenosoittajat ovat valmiita joustamaan.”

Thaimaan mielenosoittajien onnistumiset noloja pääministerille

Mielenosoituksia ja poikkeustiloja on viime vuosina ollut Thaimaassa usein. Tämänhetkiset mielenilmaukset alkoivat jo viime kuun loppupuolella.

Backström kertoo protestoijien käyttäneen tähän asti samoja menetelmiä kuin viime syksyn mielenosoituksissa. Nyt keinoja on kovennettu. Lauantaina mielenosoittajat tunkeutuivat Aasian maiden huippukokoukseen Pattayassa. Tilannetta seurasi muutaman tunnin mittainen poikkeustila.

”Tämä oli pääministeri Abhisit Vejjajivalle noloa, koska hän itse uskoi, että turvajärjestelyt kestäisivät. Niihin oli satsattu pari miljoonaa euroa. Mutta toisin kävi. Samalla Thaimaan menetti kasvonsa, kun päämiehet joutuvat poistumaan helikoptereilla.”

Vejjajivan asema pääministerinä kuitenkin pysyy. ”Valta ei ole vaihtumassa. Niin kauan kuin pääministeri nauttii parlamentin luottamuksesta, hän ei lähde mihinkään. Ellei itse päätä sanoa itseään irti.”

”Jonkinlaisen kolauksen hän on kuitenkin saanut. Siksi hän aikoo pistää nyt mielenosoitusten johtajat kaltereiden taakse. Pidätysmääräyksiä on annettu ja yksi pidätys tehty.”

Teksti ja lähteet Maija Paikkala / STT, Reuters ja DPA
Kuvat © AP / Lehtikuva