Pohjoismaissa voimistuu paine Qatarin MM-boikotille – Veikkausliiga luottaa Palloliittoon, jonka mukaan ”valittu tie on rakentava”

Useat seurat ovat vaatineet boikottia korruption ja ihmisoikeusloukkausten takia. Tanskassa yleinen mielipide on kääntynyt kisoihin osallistumista vastaan.
Ulkomaat 18.3.2021 14:07
Qatarin Ar-Rayyanissa sijaitsevalla Education City -stadionilla pelattiin seurajoukkueiden MM-finaali 11. helmikuuta 2021. © AFP/Lehtikuva

Qatarissa vuoden 2022 marras-joulukuussa pelattavat jalkapallon MM-kisat kohtaavat Pohjoismaissa yhä voimakkaampaa vastustusta.

Norjassa vaatimukset kisojen boikotoimisesta ovat voimistuneet sen jälkeen, kun maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Tromsö IL kehotti maan jalkapalloliittoa vetäytymään kisoista, jos maajoukkue läpäisee myöhemmin tänä vuonna pelattavat karsinnat.

Tromssalaiset perustelevat vaatimustaan sekä kisojen myöntämiseen liittyneellä korruptiolla että erityisesti jalkapallostadionien rakennustöihin yhdistetyillä ihmisoikeusloukkauksilla.

Seura viittaa muun muassa The Guardian -lehden äskettäin julkaisemiin tietoihin, joiden mukaan yli 6 500 intialaista, pakistanilaista, nepalilaista, bangladeshilaista ja srilankalaista vierastyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun maa sai MM-kisat järjestettäväksi. Uhrien kokonaismäärä nousee vielä paljon suuremmaksi, sillä luvuista puuttuvat kokonaan kahden ison lähettäjämaan, Kenian ja Filippiinien, tiedot.