Pietarin kisastadion sai pilkkanimen ”Korruption kehto” – MM-jalkapallo ja Venäjä ovat epäilyttävä yhdistelmä

FIFA ei näytä siistiytyneen sitten pidätysten ja vanhojen johtajien erojen, vaan korruptioepäilyt jatkuvat, sanoo tutkija Sami Kolamo.
Ulkomaat 12.6.2018 15:42

Pietarin uudelle stadionille mahtuu 67000 katsojaa. © Mladen Antonov / AFP / Lehtikuva

Jalkapallon MM-kisat alkavat torstaina 14. kesäkuuta Venäjällä. Lajin ja maan yhdistelmä näyttää tuottavan ainakin yhden varman tuloksen: korruption. Pietariin rakennetun uuden stadionin pilkkanimikin on ”Korruption kehto”.

"Stadion ja sen takana oleva silta ovat maksaneet noin kolme miljardia euroa, kun normaalisti uusien stadioneiden hinta on noin 500 miljoonaa euroa. Rakentaminen kesti kymmenen vuotta", sanoo tutkija ja tietokirjailija Sami Kolamo.

Kolamo kertoo, että tutkivat journalistit ovat löytäneet Pietarin stadionin rakennushankkeista välistävetäjiä. Firmat ovat kirjanneet ylimääräisiä kuluja ja hommissa on ollut olemattomia työntekijöitä.

Kolamo tuntee hyvin huippu-uheilun taustakähminnät. Hänen kirjoittamansa huippu-urheilun ahneudesta ja suuruudenhulluudesta kertova kirja Urheilun mammuttitauti julkaistiin hiljattain. Aiemmin Kolamo on tehnyt väitöskirjan kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan toiminnasta.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu