Pienikin rikos riittäisi – Ruotsin hallitus haluaa lisää salakuuntelua

Ulkomaat 21.12.2010 08:43

Ruotsissa alkaa keskustelu viranomaisten salakuuntelumahdollisuuksien lisäämisestä. Laeilla halutaan ehkäistä lasten hyväksikäyttöä sekä terrorismia. Ruotsin läpi kulkeva nettiliikenne ei päätyisi Säpon käsiin.

Turvallisuuspoliisi Säpon johtaja Anders Danielsson (vas.) esitteli raporttia, joka kertoo ääri-islamilaisesta toiminnasta Ruotsissa. Säpolle suunnitellaan lisää salakuunteluoikeuksia rikosten torjumiseksi. Kuva Fredrik Persson / AP / Lehtikuva.

Ruotsin hallitus haluaa lisätä viranomaisten mahdollisuuksia valvoa ja kuunnella elektronista viestintää. Uusimman selvityksen mukaan vuonna 2008 salakuuntelua käytettiin 1455 kertaa.

Aiemmalta nimeltään salainen telekuuntelu- ja televalvontalaki muuttuisi laiksi sähköisen viestinnän valvonnasta ja salakuuntelusta. Hallitus antoi viime viikolla (torstaina 16.12.2010) ehdotuksensa viestiliikenteen seuraamista koskevasta laista.

Hallitus esittää, että viranomaisilla olisi pääsy liittymätietoihin, kuten IP-numeroon, puhelinnumeroon ja nimeen, vaikka henkilöä epäiltäisiin todennäköisin syin rikoksesta, josta rangaistuksena olisi esimerkiksi vain sakkoja.

Lain tarkoituksena olisi kuitenkin ehkäistä vakavia rikoksia, kuten lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ja muita suurta vaaraa toisille henkilöille tuottavia rikoksia. Tällaisia voisivat olla myös terrorismitoimintaan rekrytoiminen ja kouluttaminen. Myös niin sanottu FRA-laki saanee keväällä päivityksiä.

Uusi laki voimaan heinäkuussa

Poliisilla olisi jatkossa pääsy tietoihin siitä, kenen kanssa viestiliikennettä käydään, mitä viestintäkanavaa on käytetty ja milloin se on käyty. Turvallisuuspoliisi Säpolla (Säkerthetspolisen) olisi erityinen vaitiolovelvollisuus tietojen hankinnasta.

”Tällä hetkellä poliisilla on monia muita tahoja huonommat mahdollisuudet seurata IP-osoitteita, mikä vaikeuttaa rikosten torjuntaa”, sanoo oikeusministeri Beatrice Ask.

Oikeusministerin mukaan muutokset laissa vahvistaisivat oikeusturvaa ja lisäisivät yksityisyyden suojaa, sillä jatkossa tarvitaan tuomioistuimen päätös tietojen hankinnasta.

Oikeusministeri toivoo, että lakiesitys voidaan antaa valtiopäivien päätettäväksi ensi vuoden helmikuussa ja että uudet säännöt astuisivat voimaan jo heinäkuussa 2011.

Suomessakin puhuttanut laki Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelu FRA:n oikeuksista tietojen kalasteluun käsitellään maaliskuun aikana erikseen.

(Lue SK:n juttu aiheesta.)

Laki tuli voimaan vuonna 2009. Siihen liittyvää yksityisyyden suojaa valvova komitea antaa selvityksensä helmikuussa 2011. FRA-lain perusteina on ulkoinen uhka tai ulkoinen sotilaallinen uhka, eikä sitä saa käyttää rikostutkintaan.

”Säpo ei saa mitään tietoja FRA:lta liittyen rikostorjuntaan”, oikeusministeri Beatrice Ask vakuuttaa.

Ask sanoo, että lait liittyvät yhteen, mutta käsittävät kuitenkin eri asioita. FRA-lain seurantaraportissa hallitus tarkentaa, ettei tiedustelupalvelun urkinnan tulisi käsittää signaaleja, joissa viestinnän molemmat osapuolet ovat Ruotsissa.

Poliisi on jo virtuaalimaailmassa

Oppositiossa olevasta sosiaalidemokraattisesta puolueesta on annettu viestejä, että puolue asettuisi sittenkin tukemaan lakimuutoksia, jotka antaisivat viranomaisille lisää oikeuksia. Vielä vaalien aikaan syyskuussa puolue vastusti sitä. Joulukuun terrori-isku Tukholman keskustassa on saattanut vaikuttaa puolueen kantaan.

Lehtitietojen mukaan Ruotsin ensimmäisen terrori-iskun selvityksissä poliisi on tutkinut epäillyn Facebook-sivustoa. Sitä kautta hänellä on havaittu olleen yhteyksiä niin sanottuun virtuaali-jihadistiin Samir Khaniin. Apuna on käytetty yhdysvaltalaisten ja israelilaisten ylläpitämää Internet Haganah -sivustoa. Itsemurhaiskusta epäillyn Taimour Abdulwahabin Facebook-sivusto on suljettu.

Tammikuussa Ruotsin valtiopäivät käyvät keskustelua ääriliikkeiden väkivaltaisuudesta. Maahanmuuttoa vastustava Ruotsidemokraattien puolue olisi halunnut käydä keskustelun heti iskun jälkeen, otsikolla Väkivaltainen islamistinen ääriliike.