Perheet tapaavat Pohjois-Koreassa vuosikymmenien eron jälkeen – katso uutiskuvat

Ulkomaat 29.9.2009 14:01
Kuva Han Sang-kyun / AP / Lehtikuva (29.9.2009)

Eteläkorealaiset matkustivat tiistaina harvinaisiin tapaamisiin Pohjois-Koreaan. Perheenjäsenten tapaaminen vuosikymmenien erossaolon jälkeen herätti vahvoja tunteita. Pohjoiskorealainen Kim Ok Kyu (keskellä) itkee eteläkorealaisen nuoremman veljensä Kim Man-kyu (vasemmalla) kanssa.

Perheiden yhteensaattaminen jatkui ensimmäisen kerran lähes kahteen vuoteen. Jakautuneen Korean eri puolilla asuvat eivät voi pitää yhteyttä perheeseensä tai sukuunsa.

Tänään tiistaina alkoi toinen kolmen päivän tapaaminen, joka päättyy torstaina. Siihen osallistunee 99 pohjoiskorealaista ja 449 eteläkorealaista.

Ensimmäinen kolmen päivän tapaaminen alkoi lauantaina ja päättyi maanantaina.

Pohjoisen ja etelän asukkaiden välillä ei ole ollut puhelin-, tai postikontaktia sen jälkeen, kun Korean sota päättyi vuonna 1953.

Viikonloppuna perheillä oli mahdollisuus yksityisyyteen sekä hotellihuoneissa että ulkona. Pohjois-Korean viranomaiset valvovat jälleennäkemisiä. Tapaamisten jälkeen perheet eroavat taas.

Näin ennen

Kaksi Koreaa pitivät ensimmäisen jälleennäkemisen vuonna 1985. Tapaamisia ei tämän jälkeen pidetty ennen vuotta 2000, jolloin molemmat puolet olivat yhtä mieltä säännöllisten jälleennäkemisten järjestämisestä.

Tapaamisia jatkettiin ja niiden aikana saatettiin yhteen lähes 3 400 perhettä. Tapaamisten järjestäminen lopetettiin kaksi vuotta sitten poliittisten jännitteiden vuoksi.

Ketkä pääsevät mukaan

Etelän puolella hallitus valitsee tapaamiseen pääsevät lottoarvonnan avulla.

Pohjoisessa hallituksen uskotaan antavan etusijan puolueelle uskollisille hakijoille. Hallituksen myös uskotaan ohjeistavan valittuja siitä, mitä heidän pitää sanoa tapaamisissa.

Katso lisää kuvia aiheesta.

Lähde AP, Daily NK, New York Times, BBC

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.